settings icon
share icon
Întrebare

Avem îngeri păzitori?

Răspuns


Matei 18:10 afirmă: „Feriţi-vă să nu defăimaţi nici măcar pe unul din aceşti micuţi; căci vă spun că îngerii lor în ceruri văd pururea faţa Tatălui Meu care este în ceruri.” În acest context, „aceşti micuţi” se poate referi fie la cei care cred în El (v. 6) fie s-ar putea referi la copiii mici (v. 3-5). Acesta este pasajul-cheie referitor la îngerii păzitori. Nu există niciun dubiu că îngerii buni ajută la protecţie (Daniel 6:20-23; 2 Regi 6:13-17), descoperă informaţii (Fapte 7:52-53; Luca 1:11-20), oferă călăuzire (Matei 1:20-21; Fapte 8:26), poartă de grijă nevoilor (Geneza 21:17-20; 1 Regi 19:5-7) şi slujesc credincioşilor în general (Evrei 1:14).

Întrebarea este dacă fiecare persoană – sau fiecare credincios – are un înger desemnat pentru el/ea. În Vechiul Testament, naţiunea Israel a avut desemnat un arhanghel (Mihail) (Daniel 10:21; 12:1), dar Scriptura nu afirmă niciunde că un înger îi este atribuit unui individ (îngerii erau uneori trimişi unor indivizi, dar nu se face referire la o atribuire permanentă). Evreii au dezvoltat credinţa în îngeri păzitori în perioada dintre timpul Vechiului şi a Noului Testament. Unii părinţi ai Bisericii Primare credeau că fiecare persoană are desemnat nu doar un înger bun, ci şi un demon. Credinţa în îngeri păzitori este păstrată de mult timp, dar nu există un fundament biblic pentru ea.

Întorcându-ne la Matei 18:10, cuvântul „lor” este un pronume colectiv în limba greacă şi se referă la faptul că cei care credeau erau slujiţi de îngeri în general. Aceşti îngeri sunt portretizaţi ca „întotdeauna” privind faţa lui Dumnezeu pentru a auzi porunca Lui pentru ei de a ajuta un credincios când e în nevoie. Îngerii din pasaj nu par a păzi o persoană ci mai degrabă a fi atenţi la Tatăl din ceruri. Preocuparea activă sau supravegherea par, atunci, să vină mai degrabă din partea lui Dumnezeu, decât din partea îngerilor, ceea ce are sens, pentru că doar Dumnezeu este omniscient. El îl vede pe fiecare credincios în fiecare moment, El este singurul care ştie când unul dintre noi are nevoie de intervenţie din partea unui înger. Pentru că ei văd în mod continuu faţa Lui, îngerii sunt la dispoziţia Sa, pentru a-i ajuta pe „micuţii” Săi.

Nu se poate răspunde în mod categoric din Scriptură dacă fiecare credincios are un înger păzitor desemnat sau nu. Dar, cum s-a afirmat anterior, Dumnezeu îi foloseşte pe îngeri pentru a ne sluji. Este scriptural să spunem că îi foloseşte pe ei aşa cum ne foloseşte şi pe noi; adică, El nu are deloc nevoie de noi pentru a-Și împlini scopul, dar alege să ne folosească pe noi şi pe ei (Iov 4:18; 15:15). În cele din urmă, fie că avem sau nu un înger desemnat să ne protejeze, avem o mai mare asigurare de la Dumnezeu: dacă suntem copiii Lui prin credinţa în Iisus Hristos, El lucrează toate lucrurile înspre bine (Romani 8:28-30), iar Iisus Hristos nu ne va lăsa și nici nu ne va părăsi (Evrei 13:5-6). Dacă avem cu noi un Dumnezeu omniscient, omnipotent şi atotiubitor, mai contează atât de mult dacă avem sau nu, pentru protecţia noastră, un înger păzitor limitat?

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Avem îngeri păzitori?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries