settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Satan se preface în înger de lumină?

Răspuns


Întunericul și lumina sunt metafore pentru rău și pentru bine. Dacă cineva vede un înger de lumină, în mod automat va părea că este o ființă bună, pentru că corelarea răului cu întunericul și a binelui cu lumina este un arhetip puternic în istoria umanității. În Biblie, lumina e o metaforă spirituală pentru adevăr și natura neschimbătoare a lui Dumnezeu (Iacov 1.17). E folosită în mod repetat în Biblie pentru a ne ajuta să înțelegem că Dumnezeu e cu totul bun și în adevăr (1 Ioan 1.5). Dacă suntem „în lumină”, suntem împreună cu El (1 Petru 2.9). El ne îndeamnă să I ne alăturăm în lumină (1 Ioan 1.7), pentru că scopul Lui a fost să ne dea lumina (Ioan 12.46). Lumina e locul unde locuiește și se simte bine dragostea (1 Ioan 2.9-10). Dumnezeu a creat lumina (Genesa 1.3), locuiește în lumină (1 Timotei 6.16) și pune lumină în inima oamenilor, astfel încât să-L putem vedea și cunoaște și să înțelegem adevărul (2 Corinteni 4.6).

Așadar, când 2 Corinteni 11.14 ne spune că „Satan se preface într-un înger de lumină”, înseamnă că el profită de dragostea noastră de lumină pentru a înșela. El vrea să credem că e bun, plin de adevăr, iubitor și cu putere – așa cum este Dumnezeu. Portretizarea lui ca o ființă întunecată, cu coarne, nu ar fi foarte atrăgătoare pentru majoritatea oamenilor. Cei mai mulți oameni nu sunt atrași de întuneric, ci de lumină. Prin urmare, Satan apare ca o creatură luminoasă, pentru a ne atrage la el și la minciunile lui.

Cum putem discerne care lumină e de la Dumnezeu și care de la Satan? Mintea și inima noastră ajung adesea în confuzie din cauza mesajelor conflictuale. Cum putem fi siguri că ne aflăm pe calea cea bună? Psalmul 119 spune: „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele și o lumină pe cărarea mea” (versetul 105) și „Descoperirea cuvintelor Tale dă lumină, dă pricepere celor fără răutate” (versetul 130). Cuvintele lui Dumnezeu au putere. Așa cum vocea lui Dumnezeu a adus în ființă lumina prin rostire, la fel poate să rostească lumină spirituală în urechile noastre. Expunerea la vocea Lui – din Cuvântul Lui – ne va ajuta să recunoaștem deosebirea dintre lumina bună de la Dumnezeu și cea care e contrafăcută.

Satan ne prezintă păcatul ca fiind ceva plăcut și frumos de dorit și prezintă învățătura falsă ca fiind iluminatoare și în stare să schimbe viața. Milioane de oameni urmează înșelăciunile lui pur și simplu pentru că nu cunosc adevărul lui Dumnezeu. Isaia 8.20-22 descrie întunericul care rezultă din ignorarea Cuvântului. Poporul Israel a căutat adevărul consultând medii, înșelat de minciuna lui Satan. Isaia spune: „«La lege și la mărturie!» Căci, dacă nu vor vorbi așa, nu vor mai răsări zorile pentru poporul acesta. El va pribegi prin țară apăsat și flămând și, când îi va fi foame, se va mânia și va huli pe Împăratul și Dumnezeul lui, apoi, fie că va ridica ochii în sus, fie că se va uita spre pământ, iată, nu va fi decât necaz, negură, nevoie neagră și se va vedea izgonit în întuneric beznă.”

Întunericul este un rezultat al încercării de a găsi adevărul fără Cuvântul lui Dumnezeu. Din păcate, după cum spune Isaia, când oamenii nu au „zori”, rătăcesc în întuneric și adesea ajung mânioși pe Dumnezeu, refuzând să vină la El pentru ajutor. De aceea prefacerea lui Satan în înger de lumină e atât de eficientă. Preschimbă albul în negru și negrul în alb și ne face să credem că Dumnezeu e mincinosul și Dumnezeu este sursa întunericului. Apoi, în nenorocirea noastră, ne îndreptăm mânia spre Singurul care ne poate salva.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Satan se preface în înger de lumină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries