settings icon
share icon
Întrebare

De ce infidelitatea maritală e atât de distrugătoare?

Răspuns


Infidelitatea sau necredincioșia maritală are loc atunci când unul dintre partenerii de căsnicie iese din cadrul familiei pentru a se implica într-o relație sexuală cu altcineva. Aproape toți oamenii înțeleg că infidelitatea maritală nu e un lucru bun; multe studii arată că aproape 90 la sută dintre americani, creștini sau nu, cred că infidelitatea maritală e un lucru rău. Totuși, statistic vorbind, între 30 și 50 la sută dintre americani își vor înșela partenerii de căsnicie. Sunt mai multe motive pentru care oamenii curvesc, dar majoritatea cazurilor au loc datorită nevoii de conectare emoțională. Ființele umane au o nevoie adâncă de a fi dorite, necesare pentru alții și înțelese. În mod ideal, această nevoie e împlinită în relația de căsnicie. Dacă nevoia nu e împlinită în căsnicie, unul dintre soți poate căuta să se conecteze emoțional (și fizic) în altă parte, rezultând infidelitate maritală.

Infidelitatea maritală nu duce la fericire. Dumnezeu a plănuit să ne putem bucura de sex în cadrul relației loiale de căsnicie; scoaterea sexului din acest context înseamnă pervertirea folosului lui și limitează sever măsura în care ne putem bucura de el. Contactul sexual implică un nivel de intimitate care nu e posibil în nicio altă relație umană. Când Dumnezeu i-a adus laolaltă pe Adam și pe Eva în căsătorie, a întemeiat relația „un singur trup”. Genesa 2.24 ne spune că un bărbat trebuie să-și lase familia, să se alăture soției lui și să devină „un singur trup” cu ea. Ideea e dusă mai departe și în Noul Testament; o găsim în cuvintele lui Isus din Matei 19.5 și Marcu 10.7. Pavel dezvoltă ideea „unui singur trup” în 1 Corinteni 6.12-20. El spune că atunci când un bărbat face sex cu o prostituată, ei devin „un singur trup” (versetul 16). E clar că există ceva special în relația sexuală; nu e o simplă funcție biologică.

Infidelitatea maritală e deosebit de distrugătoare pentru căsătorie pentru că faptul că doi oameni devin „un singur trup” implică mai mult decât intimitate fizică. În timpul raportului sexual, are loc o împărtășire a emoțiilor și a trupurilor. Eufemismul vechi-testamentar pentru raportul sexual are de-a face cu „cunoașterea” reciprocă – un cuvânt semnificativ. În timpul raportului sexual, cea mai intimă experiență umană, se poate spune despre o persoană că o „cunoaște” cu adevărat pe cealaltă. Nivelul de încredere necesar pentru acest act te face extrem de vulnerabil, și acesta este un motiv pentru care sexul trebuie limitat la relația maritală. Căsătoria permite vulnerabilitate fără frică; fiecare dintre soți este protejat de angajamentul celuilalt și de stabilitatea inerentă dintr-o relație bazată pe legământ. Încălcarea acestei încrederi prin infidelitate este devastatoare pentru individ și căsătorie. Este trădarea încrederii, încălcarea unui jurământ, distrugerea siguranței și ruperea unei unități.

Infidelitatea maritală nu prevestește automat sfârșitul unei căsnicii. Rapoartele spun că 60 până la 75 la sută dintre cuplurile care au experimentat trădare stau împreună. Însă aceasta nu înseamnă că aceste relații sunt vindecate sau că încrederea și angajamentul au fost recâștigate. În multe dintre cazuri, un cuplu stă împreună după infidelitatea maritală nu pentru că sunt fericiți împreună, ci pentru că le este teamă de alternativă. Totuși, alte cupluri se angajează în munca grea de abordare a problemei, de identificare a slăbiciunilor și de corectare a greșelilor. Astfel de cupluri au o șansă excelentă nu numai de a sta împreună, ci de a ieși din proces cu o căsnicie puternică, fericită, împlinitoare.

E important să ne aducem aminte că infidelitatea maritală, la fel ca toate păcatele, poate fi iertată. Bărbatul sau femeia care preacurvește nu e în afara sferei harului lui Dumnezeu (Isaia 59.1). Când păcătosul se pocăiește și Dumnezeu iartă, partenerul trădat e și el obligat să ierte. Isus a spus că, dacă nu iertăm păcatele oamenilor, nici păcatele noastre nu vor fi iertate (Matei 6.15). A „ierta și a uita” nu e un lucru ușor. Calea spre restaurare va fi lungă și dureroasă. Însă harul lui Dumnezeu e întotdeauna suficient.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce infidelitatea maritală e atât de distrugătoare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries