settings icon
share icon
Întrebare

De ce atât de mulți tineri se îndepărtează de credință?

Răspuns


Un sondaj recent condus de Barna Group, o organizație de cercetare de renume, a cărei obiectiv e relația dintre credință și cultură, a descoperit că mai puțin de un procent din populația tinerilor adulți din Statele Unite are o perspectivă biblică cu privire la lume și viață. Şi mai surprinzător, datele arată că mai puțin de jumătate din procentul de creștini cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani au o perspectivă biblică despre lume și viață.

Barna Group a definit că tinerii au o perspectivă biblică cu privire la lume și viață dacă cred:
• că adevărul moral absolut există
• că Biblia e complet inerantă
• că Satan e o ființă reală, nu simbolică
• că un om nu-și poate câștiga intrarea în Împărăția lui Dumnezeu prin fapte bune
• că Isus Cristos a trăit o viață fără păcat pe pământ și
• că Dumnezeu e Creatorul suprem al cerului și al pământului și că și azi domnește peste întregul Univers

Un alt studiu făcut de Fuller Seminary a stabilit că factorul cel mai important care decide dacă tinerii părăsesc biserica sau rămân statornici în credință este dacă au un refugiu unde să-și exprime îndoielile și preocupările cu privire la Scriptură și la credință înainte să plece de acasă. E de importanță maximă ca tinerii noștri să aibă la dispoziție adulți care să le dea direcție și îndrumare cu privire la temerile pe care le au cu privire la credința lor. Un astfel de refugiu se găsește în două locuri: la părinții lor și în programele lucrării cu tinerii din biserica lor.

Totuși, studiul lui Fuller a descoperit, de asemenea, că majoritatea programelor pentru tineri din biserică au tins să-și concentreze energia pe oferirea de divertisment și pizza, în loc să se concentreze pe zidirea tinerilor în credință. Ca urmare, tinerii sunt echipați inadecvat pentru a face față provocărilor pe care le vor întâlni în lume când pleacă de acasă.

Pe lângă aceasta, două cercetări făcute de Barna Group și de USA Today au descoperit că aproape 75% dintre tinerii creștini părăsesc biserica după terminarea liceului. Unul dintre motivele-cheie este scepticismul intelectual. Acesta e rezultatul faptului că tinerii nu sunt învățați din Biblie în casa sau în biserica lor. Statisticile arată că copiii noștri în ziua de azi petrec o medie de 30 de ore pe săptămână în școlile publice unde sunt învățați idei diametral opuse adevărurilor biblice, de exemplu evoluția, acceptarea homosexualității etc. Apoi vin acasă unde petrec alte 30 de ore pe săptămână în fața televizorului, bombardați cu reclame indecente și sitcomuri vulgare sau „conectându-se" cu prietenii pe Facebook, stând ore întregi online, conversând unii cu alții sau jucându-se jocuri. Timp în care în clasele biblie de la biserică petrec săptămânal 45 de minute. Nu e de mirare că tinerii noștri pleacă de acasă fără o concepție creștină despre lume și viață. Nu numai că nu sunt bine înrădăcinați în credință, ci, de asemenea, nu sunt învățați să examineze inteligent punctele de vedere ale scepticilor care în mod inevitabil le vor contesta credința. Majoritatea acestor studenți nu sunt pregătiți să intre în sălile facultăților, unde mai mult de jumătate dintre profesorii universitari îi privesc pe creștini cu ostilitate și se folosesc de orice ocazie să-i desconsidere pe ei și credința lor.

Nu e nicio îndoială că un factor-cheie care determină dacă tinerii vor rămâne fermi în credința creștină sau o vor abandona este influența părinților. E așa cum spune cartea Proverbelor: „Învață-l pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea." (Proverbele 22.6) Un studiu particular a descoperit că atunci când ambii părinți au fost credincioși și activi în biserică, 93 % dintre copiii lor au rămas credincioși. Când niciun părinte nu a fost activ în mod deosebit, numai 53% dintre copiii lor au rămas credincioși. În situațiile în care ambii părinți nu au fost activi deloc și au mers la biserică doar din când în când, procentajul a scăzut la doar 6%.

Adolescenții din ziua de azi examinează în ei înșiși în ce fel se compară creștinismul cu credințele concurente ale lumii. Afirmațiile relativiste de felul „Tu ai adevărul tău, eu îl am pe al meu" sau „Isus a fost doar unul dintre numeroșii lideri spirituali" ajung acceptate în societatea noastră. Adolescenții noștri trebuie să fie în stare să plece de acasă complet instruiți cum să răspundă prietenilor lor seculari. Trebuie să fie deplin pregătiți să dea socoteală de nădejdea care este în ei (1 Petru 3.15): Există Dumnezeu cu adevărat? De ce îngăduie El suferința să continue în lume? E Biblia într-adevăr adevărată? Există adevăr absolut?

Tinerii noștri trebuie să fie echipați mai bine să știe de ce cred afirmațiile creștinismului în loc de cele ale altor sisteme de credință. Și acest lucru nu e doar în folosul lor, ci și în al celor care le iau la întrebări credința. Creștinismul e real; e adevărat. Și adevărurile lui trebuie sădite în mintea tinerilor noștri. Ei trebuie să fie pregătiți pentru întrebările intelectuale provocatoare și pentru confruntările spirituale de care vor avea parte după ce pleacă de acasă. Un program solid de apologetică, studiul apărării adevărului, e de importanță vitală în pregătirea tinerilor pentru a ști cum să apere veridicitatea Scripturii și caracterul autentic al credinței creștine.

Biserica trebuie să fie foarte atentă la programele ei de tineret. În loc să-i întreținem cu scenete, trupe muzicale și videouri, trebuie să-i învățăm Scriptura cu logică, adevăr și dintr-o perspectivă creștină cu privire la lume și viață. Frank Turek, un bine-cunoscut autor creștin și conferențiar pe teme apologetice, adresându-se problemei referitoare la tinerii care se îndepărtează de credință, a spus în felul următor: „Nu am reușit să ne dăm seama că cu ceea ce îi câștigăm, de fapt pentru acel lucru îi câștigăm."

Părinții creștini și bisericile noastre trebuie să-și facă treaba mai bine în a dezvolta inima și mintea tinerilor noștri cu Cuvântul lui Dumnezeu (1 Petru 3.15, 2 Corinteni 10.5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce atât de mulți tineri se îndepărtează de credință?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries