settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre închinarea la strămoși?

Răspuns


Închinarea la strămoși implică convingeri religioase și practici constând din rugăciuni și ofrande aduse spiritelor celor decedați dintre rudenii. Închinarea la strămoși se întâlnește în multe culturi din toată lumea. Rugăciunile și ofrandele sunt aduse pentru că se crede că spiritele strămoșilor trăiesc în lumea naturală și, prin urmare, pot influența viitorul și soarta rudelor vii. Se crede, de asemenea, că spiritele strămoșilor funcționează ca mediatori între cei vii și Creator.

Moartea nu e singurul criteriu pentru a fi venerat ca strămoș. Persoana respectivă trebuie să fi trăit o viață morală, obținând o distincție socială deosebită, pentru a ajunge la acel statut. Se consideră că strămoșii influențează viața generațiilor care urmează binecuvântându-i sau blestemându-i, acționând în esență ca dumnezei. Astfel că rugăciunile, ofrandele și jertfele aduse lor au scopul de a-i îmbuna și de a le obține favorul.

Dovezi privitoare la închinarea la strămoși au fost găsite în situri din Orientul Mijlociu în Ierihon datând din secolul VII î.Cr. A existat, de asemenea, în Grecia și Roma Antică. Închinarea la strămoși a influențat cel mai puternic religiile chinezilor și africanilor și se întâlnește în religiile japoneze și native americane, unde e cunoscută mai mult ca venerarea strămoșilor.

Ce spune Biblia cu privire la închinarea la strămoși? Mai întâi, Biblia ne spune că spiritele celor morți merg fie în cer, fie în iad și nu rămân în lumea naturală (Luca 16.20-31, 2 Corinteni 5.6-10, Evrei 9.27, Apocalipsa 20.11-15). Credința că spiritele continuă să locuiască pe pământ după moarte și influențează viața altora nu e scripturală.

În al doilea rând, niciunde în Biblie nu ni se spune că morții funcționează ca intermediari între Dumnezeu și om. Însă ni se spune că lui Isus Cristos I s-a dat acest rol. El S-a născut, a trăit o viață fără păcat, a fost răstignit pentru păcatele noastre, a fost înviat de Dumnezeu, văzut de o mulțime de martori, S-a înălțat la cer și șade acum la dreapta Tatălui, unde mijlocește pentru cei care au crezut în El și și-au pus încrederea în El (Fapte 26.23, Romani 1.2-5, Evrei 4.15, 1 Petru 1.3-4). Există un singur Intermediar între om și Dumnezeu, și acela e Fiul lui Dumnezeu, Domnul Isus Cristos (1 Timotei 2.5-6, Evrei 8.6, 9.15, 12.24). Numai Cristos poate îndeplini acest rol.

În Exodul 20.3-6, Biblia ne spune că nu trebuie să ne închinăm la niciun alt dumnezeu decât Domnului Dumnezeu. Mai mult, pentru că divinatorii și vrăjitorii se crede că pot contacta morții, sunt interziși în mod expres de Dumnezeu (Exodul 22.18, Leviticul 19.32, 20.6, 27, Deuteronomul 18.10-11, 1 Samuel 28.3, Ieremia 27.9-10).

Satan a căutat întotdeauna să-L înlocuiască pe Dumnezeu și folosește minciuni cu privire la închinarea la alți dumnezei și chiar la strămoși, pentru a încerca să-i îndepărteze pe oameni de adevărul existenței lui Dumnezeu. Închinarea la strămoși e greșită pentru că e împotriva avertismentelor specifice din partea lui Dumnezeu cu privire la o astfel de închinare și caută să-L înlocuiască pe Isus Cristos ca Intermediar divin între Dumnezeu și omenire.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre închinarea la strămoși?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries