settings icon
share icon
Întrebare

În ce an S-a născut Isus Cristos?

Răspuns


Biblia nu ne oferă ziua exactă sau chiar anul exact în care S-a născut Isus în Betleem. Dar o examinare îndeaproape a detaliilor cronologice ale istoriei îngustează posibilitățile la o fereastră rezonabilă de timp.

Detaliile biblice ale nașterii lui Isus se găsesc în Evanghelii. Matei 2.1 afirmă că Isus S-a născut în zilele împăratului Irod. De vreme ce Irod a murit în anul 4 î.Cr., avem un indice cu care să lucrăm. Mai mult, după ce Iosif și Maria au fugit din Betleem împreună cu Isus, Irod a poruncit ca toți băieții de până la doi ani din acea zonă să fie omorâți. Acest lucru indică faptul că Isus putea avea până la doi ani înainte de moartea lui Irod. Acest lucru plasează data nașterii Lui între anii 4 și 6 î.Cr.

Luca 2.1-2 menționează câțiva alți factori la care să ne gândim: „În vremea aceea, a ieșit o poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea. Înscrierea aceasta s-a făcut întâia dată pe când era dregător în Siria Quirinius." Știm că Cezar Augustus a domnit din anul 27 î.Cr., până în anul 14 d.Cr.

Quirinius a guvernat în Siria în aceeași perioadă de timp, existând consemnări cu privire la un recensământ care a inclus Iudeea în anul aproximativ 6 î.Cr. Unii erudiți dezbat dacă acesta este recensământul menționat de Luca, dar pare să fie vorba despre același eveniment. Pe baza acestor detalii istorice, cel mai probabil timp al nașterii lui Cristos în Betleem este în anii 6-5 î.Cr.

Luca menționează un alt detaliu care privește axa noastră a timpului: „Isus avea aproape treizeci de ani când a început să învețe pe norod." (Luca 3.23) Isus Și-a început lucrarea în timpul în care Ioan Botezătorul lucra în pustiu, și lucrarea lui Ioan a început „în anul al cincisprezecelea al domniei lui Tiberiu Cezar – pe când Pilat din Pont era dregător în Iudeea; Irod, cârmuitor al Galileii; Filip, fratele lui, cârmuitor al Ituriei și al Trahonitei; Lisania, cârmuitor al Abilenei; și în zilele marilor preoți Ana și Caiafa" (Luca 3.1-2).

Singura perioadă de timp care se potrivește cu toate aceste fapte este în anii 27-29 d.Cr. Dacă Isus „avea aproape treizeci de ani" în anul 27 d.Cr., o naștere cândva între anii 6 și 4 î.Cr. S-ar potrivi cu această cronologie. Mai specific, Isus ar fi avut aproximativ 32 de ani când Și-a început lucrarea (tot „aproape treizeci de ani").

Ce putem spune despre ziua nașterii lui Cristos? Tradiția zilei de 25 decembrie s-a dezvoltat la mult timp după perioada Noului Testament. Este ziua în care creștinii au căzut de acord să celebreze nașterea lui Isus, dar ziua exactă a nașterii Lui este necunoscută.

Ceea ce se cunoaște este că detaliile biblice și istorice indică un an aproximativ al nașterii. Isus S-a născut în Betleemul din Iudeea, aproximativ în anii 6-5 î.Cr., Maria fiind mama Lui. Nașterea Lui a schimbat istoria pentru totdeauna, la fel și viața a nenumărați oameni din toată lumea.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

În ce an S-a născut Isus Cristos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries