settings icon
share icon
Întrebare

În ce an a murit Isus?

Răspuns


Moartea lui Isus și învierea care a urmat sunt singurele cele mai importante evenimente de la creația lumii. Prin moartea lui Cristos Dumnezeu i-a luat pe cei „înstrăinați" de El datorită păcatului și „[i-a] împăcat acum prin trupul Lui de carne, prin moarte, ca să[-i] facă să [se înfățișeze] înaintea Lui sfinți, fără prihană și fără vină" (Coloseni 1.21-22). Și prin învierea lui Cristos, Dumnezeu, prin îndurarea Lui, „ne-a născut din nou ... la o nădejde vie" (1 Petru 1.3). Așa cum se întâmplă cu majoritatea evenimentelor pe care le consemnează, Biblia nu ne dă data exactă când a murit Isus. Dar o putem deduce cu destul de multă acuratețe.

Cu toate că axa timpului pentru lume se împarte istoric între î.Cr. (înainte de Cristos) și d.Cr. (după Cristos; sau anno domini – „anul Domnului nostru"), Isus Cristos S-a născut de fapt între anii 6 și 4 î. Cr. Ajungem la această dată pe baza morții lui Irod cel Mare, care a fost procurator în Iudeea din anul 47 î.Cr., până la moartea sa în anul 4 î.Cr. „După ce a murit Irod" li s-a spus lui Iosif și Mariei să se întoarcă în Israel din Egipt, împreună cu Pruncul Isus (Matei 2.19).

Un număr de factori ne permit să stabilim cu precizie anul morții lui Isus. Știm că Ioan Botezătorul și-a început lucrarea în anul 26 d.Cr., bazat pe nota istorică din Luca 3.1. Isus probabil că Și-a început lucrarea curând după ce Ioan și-a început-o pe a sa. Apoi, Isus a lucrat în următorii trei ani și jumătate, aproximativ. Așadar, sfârșitul lucrării Lui ar fi fost aproximativ în anii 29-30 d.Cr.

Pilat din Pont se știe că a condus Iudeea între anii 26-36 d.Cr. Răstignirea a avut loc în timpul unei sărbători a Paștelui (Marcu 14.12), și acest fapt, împreună cu data astronomică (calendarul evreiesc era lunar), îngustează spectrul la două date – 7 aprilie, anul 30 d.Cr. și 3 aprilie, anul 33 d.Cr. Există argumente din partea erudiților care susțin ambele date; cea din urmă dată (33 d.Cr.) ar face necesar ca Isus să fi avut o lucrare mai lungă și să o fi început mai târziu. Data mai timpurie (30 d.Cr.) ar părea să fie mai în acord cu ceea ce deducem despre începutul lucrării lui Isus din Luca 3.1.

Multe lucruri s-au întâmplat pe scena lumii de la vremea lui Cristos încoace, dar nimic nu a eclipsat vreodată magnitudinea și înțelesul a ceea ce s-a întâmplat în anul 30 d.Cr. – moartea și învierea Salvatorului lumii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

În ce an a murit Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries