Întrebare
Cum să împărtășesc Evanghelia cu un ______?
Răspuns
Oamenii au tendința de a se autoclasifica pe baza anumitor identificatori și de a se grupa cu alții care sunt asemănători. De exemplu, ne putem defini pe noi înșine sau pe alții în funcție de etnie sau interese sau afilieri politice sau țări de origine sau stiluri de viață sau altele asemenea. În discuțiile despre împărtășirea Evangheliei, ne întrebăm uneori dacă există un mod special în care Evanghelia este împărtășită cel mai bine unei persoane din oricare dintre aceste grupuri particulare.
Este adevărat că există puncte comune între cei din medii culturale similare sau alte tipuri de identificatori de grup. Și este adevărat că anumite aspecte ale mesajului Evangheliei pot rezona mai profund cu un grup decât cu altul - și anumite grupuri pot avea o rezistență deosebită la primirea Evangheliei - dar mesajul Evangheliei este universal. Fiecare ființă umană este făcută după chipul lui Dumnezeu (Geneza 1:27). Fiecare ființă umană este născută în păcat și separată de Dumnezeu (Romani 3:23; 6:23). Calea iertării și a vieții veșnice este doar prin Isus - acest lucru este valabil pentru fiecare ființă umană (Ioan 14:6; Fapte 4:12). Nu trebuie să ne gândim unii la alții în termenii unei clasificări de grup. Datoria noastră în viață este să îndeplinim Marea Trimitere. Creștinii sunt chemați să împărtășească Evanghelia, vestea bună a lui Isus, cu toată lumea (Luca 24:47).
1 Petru 3:15-16 ne spune: "«Ci sfințiți în inimile voastre pe Hristos ca Domn.» Fiți totdeauna gata să răspundeți oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândețe și teamă, având un cuget curat; pentru ca cei ce bârfesc purtarea voastră bună în Hristos să rămână de rușine tocmai în lucrurile în care vă vorbesc de rău." Viața noastră ar trebui să fie o reflectare a realității Evangheliei. Trăim în supunere față de Hristos ca Domn. În parte, acest lucru înseamnă că îi tratăm pe alții cu blândețe și respect, indiferent de grupul cu care se identifică. Împărtășirea Evangheliei este un act de compasiune. Împărtășirea Evangheliei nu înseamnă găsirea unor zone de diferență. Este vorba despre împărtășirea unui mesaj universal pentru a răspunde unei nevoi universale.
Problema împărtășirii Evangheliei cu un ______ devine adesea complicată atunci când vine vorba de persoane implicate într-un păcat deosebit de evident care pare să facă parte din stilul lor de viață - sau chiar din identitatea lor. De exemplu, atunci când mărturisim homosexualilor sau cuplurilor heterosexuale care trăiesc împreună în afara căsătoriei, suntem predispuși să condamnăm păcatul și să încercăm să modificăm comportamentul persoanei înainte de a-i vorbi despre Isus. Deși trebuie să recunoaștem păcatul drept ceea ce este, trebuie să ne amintim, de asemenea, că Duhul Sfânt este Cel care convinge (Ioan 16:8). De obicei, nu trebuie să catalogăm păcatele unei persoane sau chiar să identificăm unul singur pentru a împărtăși faptul că Hristos a murit pentru păcătoși. Încercarea de a "face curățenie" sau de a opri un anumit păcat nu-i va acorda nimănui viața veșnică. Homosexualii și curvarii nu sunt salvați prin oprirea păcatului lor sexual, ci prin primirea lui Hristos prin credință; păcatul va înceta după ce sunt transformați și făcuți noi în Hristos (2 Corinteni 5:17).
Un alt moment în care problema împărtășirii Evangheliei cu un ______ poate deveni complicată este atunci când interacționăm cu cineva de o religie diferită. Am putea gravita spre apologetică și să începem să subliniem tot ceea ce este incorect în religia falsă, dar acest lucru este de obicei contraproductiv. Apologetica este utilă, la fel cum este cunoașterea convingerilor persoanei și a modului în care acestea diferă de ceea ce spune Biblia, dar cel mai bun mod de a ilumina întunericul este pur și simplu să aprinzi lumina. Îndreaptă persoana către Hristos. Odată ce oamenii văd cine este Isus și ce a făcut El, vor fi capabili să vadă tot ceea ce este greșit în religia lor.
Isus era "plin de har și de adevăr" (Ioan 1:14), și așa ar trebui să fie și urmașii Săi. Noi nu împărtășim Evanghelia dintr-o atitudine de mândrie spirituală sau dintr-o poziție de superioritate. Confruntăm păcatul atunci când este necesar. Ne opunem credințelor care sunt incompatibile cu Biblia. Cu toate acestea, în împărtășirea adevărului, suntem atenți la modul în care îl împărtășim: "Să îndrepte cu blândețe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăința, ca să ajungă la cunoștința adevărului; și, venindu-și în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinși ca să-i facă voia." (2 Timotei 2:25-26)
Dacă i-am trata rău sau i-am denigra pe cei care sunt diferiți de noi, ne-am limita propriile oportunități de a le împărtăși Evanghelia. De ce ar dori oamenii să se pocăiască și să creadă în Isus Hristos, dacă urmașii lui Isus acționează într-un mod nepoliticos, disprețuitor? Suntem chemați să fim ambasadori ai lui Hristos, indiferent cui ne adresăm (2 Corinteni 5:16-21). Dacă suntem iubitori, amabili și ne exprimăm grija pentru întreaga umanitate, atunci suntem adevărate reflecții ale lui Isus Hristos. Mântuirea este disponibilă tuturor celor care vor să creadă: "Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El." (Ioan 3:17)
Atunci când împărtășim Evanghelia cu un ______, ar trebui să ne arătăm compasiunea și grija autentică pentru el ca persoană, indiferent de grupul cu care se identifică. Ne interesează ce se întâmplă în viața acelei persoane; suntem cu adevărat preocupați de necazurile cu care se confruntă. În contextul relației, o putem învăța despre nevoia de un Mântuitor, arătându-i Scriptura și explicându-i cum întreaga omenire este pierdută și are nevoie de Isus Hristos.
Atunci când împărtășim Evanghelia, este bine să ne amintim că Vestea bună este "puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede" (Romani 1:16). Este mesajul care schimbă cu adevărat vieți.
English
Cum să împărtășesc Evanghelia cu un ______?