settings icon
share icon
Întrebare

Cine e împărăteasa cerului?

Răspuns


Expresia „împărăteasa cerului" apare în Biblie de două ori, de ambele dăți în cartea Ieremia. Primul incident are legătură cu lucrurile pe care israeliții le făceau și care Îl provocau pe Domnul la mânie. Familii întregi erau implicate în idolatrie. Copiii strângeau lemne, iar bărbații le foloseau să construiască altare pentru a se închina la dumnezei falși. Femeile erau ocupate cu frământarea aluatului și coptul turtelor pentru „împărăteasa cerului" (Ieremia 7.18). Acest titlu se referă la Iștar, zeița asiriană și babiloniană numită și Astarteea sau Astarte de diferite grupuri. Se credea despre ea că este soția zeului fals Baal, cunoscut și ca Moloh. Motivația femeilor de a se închina Astarteei provenea din reputația ei de a fi zeița fertilității și, cum nașterea de copii era foarte dorită printre femeile din acea epocă, închinarea la această „împărăteasă a cerului" era larg răspândită printre civilizațiile păgâne. Din păcate, a devenit populară și în mijlocul israeliților.

Cea de-a doua referire la împărăteasa cerului se găsește în Ieremia 44.17-25, unde Ieremia îi dă poporului cuvântul Domnului, pe care Dumnezeu i l-a spus. El le reamintește oamenilor că neascultarea și idolatria lor au făcut ca Domnul să fie foarte mâniat împotriva lor și să-i pedepsească cu calamități. Ieremia îi avertizează că, dacă nu se pocăiesc, îi așteaptă pedepse și mai mari. Ei răspund că nu intenționează să renunțe la venerarea idolilor, promițând să continue să toarne jertfe de băutură împărătesei cerului, Astarteea, și merg până acolo încât îi atribuie ei creditul pentru pacea și prosperitatea de care s-au bucurat cândva datorită harului și îndurării lui Dumnezeu.

Nu e clar de unde a pornit ideea că Astarteea e o „consoartă" a lui Iahve, însă e ușor de văzut cum amestecul păgânismului care preamărește o zeiță cu închinarea adusă adevăratului Împărat al cerului, Iahve, poate duce la combinarea lui Dumnezeu cu Astarteea. Și pentru că închinarea la Astarteea implică sexualitate (fertilitate, procreare, prostituție sacră), relația care rezultă, pentru mintea depavată, va fi în mod natural una de natură sexuală. În mod clar, ideea că „împărăteasa cerului" e consoarta sau concubina Împăratului cerului e idolatră și păgână.

Nu există vreo împărăteasă a cerului. Nu a existat niciodată o împărăteasă a cerului. Există cu siguranță un Împărat al cerului, Domnul oștirilor, Iahve. Singur El domnește în cer. El nu-Și împarte domnia sau tronul sau autoritatea cu nimeni. Ideea că Maria, mama lui Isus, e împărăteasa cerului nu are nici ea nicio bază biblică, provenind în schimb din declarațiile preoților și ale papilor Bisericii Romano-Catolice. Cu toate că Maria a fost fără îndoială o tânără evlavioasă binecuvântată nespus prin faptul că a fost aleasă să-L nască pe Salvatorul lumii, ea nu a fost sub nicio formă divină, nici fără păcat și nici nu trebuie să i se aducă închinare, cinste, să fie venerată sau să i se adreseze rugăciuni. Toți urmașii Domnului Dumnezeu refuză închinarea. Petru și apostolii refuză să primească închinare (Fapte 10.25-26, 14.13-14). Sfinții îngeri refuză și ei să primească închinare (Apocalipsa 19.10, 22.9). Răspunsul este întotdeauna același: „Închină-te lui Dumnezeu!" Să-i aduci închinare, cinste sau venerație oricui în afară de Dumnezeu nu e nimic altceva decât idolatrie. Cuvintele Mariei din cântecul ei de laudă, „Magnificat" (Luca 1.46-55), arată că nu s-a considerat niciodată „imaculată" și vrednică de venerație, ci, în schimb, s-a bazat pe harul lui Dumnezeu pentru mântuirea ei: „Mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu." Numai păcătoșii au nevoie de un Mântuitor, și Maria a recunoscut această nevoie în ceea ce o privește.

Mai mult, Isus Însuși a mustrat-o ușor pe femeia care I-a strigat următoarele cuvinte: „Ferice de pântecele care Te-a purtat și de țâțele pe care le-ai supt!" (Luca 11.27), răspunzându-i: „Ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-L păzesc!" Făcând acest lucru, a retezat orice tendință de a o înălța pe Maria ca obiect de închinare. Ar fi putut cu siguranță să spună: „Da, binecuvântată să fie împărăteasa cerului!", dar nu a făcut acest lucru. El a afirmat același adevăr pe care îl afirmă și Biblia – nu există împărăteasă a cerului, și singurele referințe biblice la „împărăteasa cerului" se referă la zeița unei religii false, idolatre.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine e împărăteasa cerului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries