settings icon
share icon
Întrebare

Ce este împăcarea?

Răspuns


Cuvântul împăcare (termenul propitiation din limba engleză nu are corespondent exact în limba română, sensul lui fiind de potolire sau împăcare a mâniei lui Dumnezeu, n.tr.) conține ideea elementară de domolire sau satisfacere, în mod specific în privința lui Dumnezeu. Împăcarea e un act în două părți, care implică potolirea mâniei unei persoane ofensate și a fi reconciliat cu aceasta.

Necesitatea de a-L împăca pe Dumnezeu e ceva ce multe religii au în comun. În religiile păgâne antice, cât și în multe religii din zilele noastre, ideea transmisă ca învățătură e că omul Îl împacă pe Dumnezeu oferind diverse daruri și sacrificii. Însă Biblia ne învață că Dumnezeu Însuși ne-a pus la dispoziție singurul mijloc prin care mânia Lui poate fi potolită și omul păcătos poate fi împăcat cu El. În Noul Testament, actul împăcării se referă întotdeauna la lucrarea lui Dumnezeu, nu la sacrificiile sau darurile oferite de om. Motivul acestui lucru este că omul e cu totul incapabil să satisfacă justiția lui Dumnezeu altfel decât petrecând veșnicia în iad. Nu există slujire, sacrificiu sau dar pe care omul să-l poată oferi care să potolească mânia sfântă a lui Dumnezeu sau să satisfacă justiția Lui perfectă. Singura satisfacere, sau împăcare, ce poate fi acceptată de Dumnezeu și care-l poate împăca pe om cu El trebuie făcută de Dumnezeu. Din acest motiv Dumnezeu Fiul, Isus Cristos, a venit în lume în trup de om, să fie jertfa perfectă pentru păcat și să facă „ispășire pentru păcatele norodului" (Evrei 2.17).

Cuvântul împăcare e folosit în câteva versete pentru a explica ceea ce a îndeplinit Isus prin moartea Lui pe cruce. De exemplu, în Romani 3.24-25, credincioșii în Cristos au fost „socotiți neprihăniți, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Cristos Isus. Pe El, Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte să fie, prin credința în sângele Lui, o jertfă de ispășire, ca să-Și arate neprihănirea Lui, căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în vremea îndelungii răbdări a lui Dumnezeu." Aceste versete sunt un punct-cheie în raționamentul lui Pavel din cartea Romani și sunt cu adevărat miezul mesajului Evangheliei.

În primele trei capitole din cartea Romani, Pavel argumentează că toți, evrei și neamuri deopotrivă, sunt sub condamnarea lui Dumnezeu și li se cuvine mânia Lui (Romani 1.18). Toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu (Romani 3.23). Cu toții merităm mânia și pedeapsa Lui. Dumnezeu, în harul Lui infinit și în îndurarea Lui ne-a asigurat o cale prin care mânia Lui să poată fi potolită și să putem fi împăcați cu El. Această cale e prin moartea ca jertfă a Fiului Său, Isus Cristos, ca plată pentru păcate. Prin credința în Isus Cristos, ca jertfă perfectă a lui Dumnezeu, putem fi împăcați cu Dumnezeu. Numai datorită morții lui Cristos pe cruce și învierii Lui în a treia zi un păcătos pierdut care merită iadul poate fi împăcat cu un Dumnezeu sfânt. Minunatul adevăr al Evangheliei este că creștinii sunt salvați de mânia lui Dumnezeu și împăcați cu Dumnezeu nu fiindcă „L-am iubit pe Dumnezeu, ci pentru că El ne-a iubit pe noi și L-a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre" (1 Ioan 4.10).

Isus a spus: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine." (Ioan 14.6) Singura modalitate prin care mânia lui Dumnezeu împotriva omului păcătos să fie potolită, iar noi să putem fi împăcați cu Dumnezeu este prin Isus Cristos. Nu există altă cale. Acest adevăr ne e comunicat și în 1 Ioan 2.2: „El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre; și nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi." O parte importantă din lucrarea de mântuire a lui Cristos e izbăvirea de sub mânia lui Dumnezeu; ispășirea făcută de Isus pe cruce e singurul lucru care poate îndepărta condamnarea divină a păcatului din partea lui Dumnezeu. Cei care-L resping pe Cristos ca Salvator al lor și refuză să creadă în El nu au nicio speranță de salvare. Pot doar să aștepte confruntarea cu mânia lui Dumnezeu pe care au adunat-o pentru ziua judecății care urmează să vină (Romani 2.5). Nu există nicio altă împăcare sau sacrificiu care poate fi făcut pentru păcatele lor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este împăcarea?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries