settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să te îmbraci cuviincios?

Răspuns


Descriind felul de îmbrăcăminte potrivit pentru femeile din biserică, apostolul Pavel le îndeamnă să se îmbrace „în haine decente", cu „modestie și cumpătare" apoi pune în contrast îmbrăcămintea care nu e cuviincioasă cu faptele bune care sunt potrivite celor care spun că sunt adevărați închinători ai lui Dumnezeu (1 Timotei 2.9-10). Buna-cuviință în felul în care ne îmbrăcăm nu ține doar de biserică; trebuie să fie standardul pentru toți creștinii în orice moment. Cheia pentru a înțelege ce anume constituie buna-cuviință în îmbrăcăminte este să ne examinăm atitudinile și intențiile inimii. Cei a căror inimă e înclinată spre Dumnezeu vor depune tot efortul să se îmbrace cu modestie, decență și cuviincios. Cei a căror inimă e înclinată spre sine se vor îmbrăca într-o manieră destinată să atragă atenția la ei înșiși, fără să țină cont de consecințe în privința lor sau a altora.

O femeie evlavioasă se străduiește să facă totul cu temere de Dumnezeu. Ea știe că Dumnezeu vrea ca cei care sunt ai Lui să fie preocupați de gloria Lui și de starea spirituală a fraților și surorilor lor în Cristos. Dacă o femeie spune că este creștină, și totuși se îmbracă într-un fel care va atrage atenția în mod excesiv asupra corpului ei, este o mărturie rea pentru Cel care a cumpărat sufletul ei murind pe cruce pentru ea. Uită că trupul ei a fost răscumpărat de Cristos și acum e templul Duhului Sfânt (1 Corinteni 6.19-20). Ea spune lumii că își vede valoarea doar din punct de vedere fizic și e atractivă pentru ceilalți în măsura în care își etalează corpul. Mai mult, prin faptul că se îmbracă necuviincios, expunându-și trupul ca bărbații să o poftească, îi face pe frații ei în Cristos să păcătuiască, lucru condamnat de Dumnezeu (Matei 5.27-29). Proverbele 7.10 menționează o femeie „îmbrăcată ca o curvă și cu inima șireată". Aici vedem descrierea unei femei în cazul căreia starea inimii e arătată prin felul în care este îmbrăcată.

Scriptura spune că o femeie trebuie să se îmbrace cuviincios, dar ce anume înseamnă acest lucru în societatea modernă? Trebuie femeia să fie acoperită din cap până-n picioare? Sunt culte și religii în lume care le pretind femeilor acest lucru. Dar e acesta înțelesul biblic al bunei-cuviințe în îmbrăcăminte? Din nou, trebuie să ne întoarcem la atitudinea inimii. Dacă inima unei femei e înclinată înspre evlavie, va purta îmbrăcăminte care nu e nici provocatoare, nici revelatoare în public, îmbrăcăminte care nu reflectă negativ asupra mărturiei personale ca copil al lui Dumnezeu. Chiar și atunci când toți ceilalți se îmbracă necuviincios, rezistă tentației de a merge cu valul. Știe că acest fel de îmbrăcăminte e destinat să atragă atenția asupra trupului ei și să-i facă pe bărbați să poftească, însă e suficient de înțeleaptă încât să știe că acel fel de atenție doar îi scade din valoare. Ideea de a-i face pe bărbați să păcătuiască împotriva lui Dumnezeu din cauza îmbrăcăminții ei îi este detestabilă, fiindcă caută să-L iubească și să-L onoreze pe Dumnezeu și vrea ca și ceilalți să facă la fel. Buna-cuviință în îmbrăcăminte denotă bună-cuviință și evlavie în inimă, atitudini care trebuie să fie dorite de toate femeile care caută să trăiască pentru a-I fi plăcute lui Dumnezeu și a-I aduce onoare.

English


Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce înseamnă să te îmbraci cuviincios?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries