settings icon
share icon
Întrebare

E greșit să ai imagini cu Isus?

Răspuns


Când Dumnezeu i-a dat Legea omenirii, a început cu o afirmație despre cine este El: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-a scos din țara Egiptului" (Exodul 20.2), împreună cu o avertizare cu privire la faptul că Israelul nu trebuie să aibă niciun alt Dumnezeu în afară de El. Imediat în continuarea acesteia a interzis facerea oricărei reprezentări a orice se află „în ceruri sau jos pe pământ sau în apele mai de jos decât pământul" (Exodul 20.4) cu scopul de a te închina sau a te prosterna înaintea ei. Lucrul fascinant cu privire la istoria poporului evreu este că nu au ascultat de această poruncă mai mult decât de oricare alta. Din nou și din nou și-au făcut idoli care să reprezinte dumnezei și s-au închinat înaintea lor; începând cu făurirea vițelului de aur chiar în timpul în care Dumnezeu scria Cele Zece Porunci pentru Moise (Exodul 32)! Închinarea la idoli nu numai că i-a atras pe israeliți de la Dumnezeul cel viu și adevărat, ci a dus la tot felul de alte păcate, inclusiv prostituție sacră, orgii și chiar sacrificarea copiilor.

Bineînțeles, pur și simplu a avea o imagine cu Isus atârnată acasă sau în biserică nu înseamnă că oamenii practică idolatria. E posibil ca un portret al lui Isus sau un crucifix să poată deveni un obiect de închinare, caz în care închinătorul se află în eroare. Dar nu există nimic în Noul Testament care să-i interzică în mod specific unui creștin să aibă o imagine cu Isus. O astfel de imagine poate foarte bine să fie o aducere-aminte pentru rugăciune, de a-ți reconcentra atenția la Dumnezeu sau de a merge pe urmele lui Cristos. Dar credincioșii trebuie să știe că Domnul nu poate fi redus la o imagine bidimensională și că rugăciunea sau adorarea nu trebuie oferite unei imagini. O imagine nu va fi niciodată o reprezentare completă a lui Dumnezeu sau nu va arăta cu acuratețe gloria Sa, și nu trebuie să fie niciodată un substitut pentru felul în care Îl vedem pe Dumnezeu sau să ne adâncească cunoașterea Lui. Și, bineînțeles, chiar cea mai frumoasă reprezentare a lui Isus Cristos nu e nimic altceva decât concepția unui artist despre cum a arătat Domnul.

În realitate, nu știm cum a arătat Isus. Dacă detaliile înfățișării Lui fizice erau importante de cunoscut, Matei, Petru și Ioan ne-ar fi oferit cu siguranță o descriere în amănunt, cum ar fi făcut și frații lui Isus, Iacov și Iuda. Totuși, acești scriitori ai Noului Testament nu au oferit niciun detaliu cu privire la atributele fizice ale lui Isus. Suntem lăsați să ni le imaginăm singuri.

Cu siguranță nu avem nevoie de o imagine care să arate natura Domnului și Mântuitorului nostru. Trebuie doar să privim la creația Lui, cum ni se amintește în Psalmul 19.1-2: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, și întinderea lor vestește lucrarea mâinilor Lui. O zi istorisește alteia acest lucru, o noapte dă de știre alteia despre el." Pe lângă aceasta, chiar existența noastră ca răscumpărați ai Domnului, sfințiți și făcuți neprihăniți prin sângele Lui vărsat pe cruce, ar trebui să ne facă să-L avem întotdeauna înaintea ochilor noștri.

Biblia, chiar Cuvântul lui Dumnezeu, e, de asemenea, plină de descrieri nonfizice ale lui Cristos care ne captează imaginația și ne încântă sufletul. El este Lumina lumii (Ioan 1.5); Pâinea vieții (Ioan 6.32-33); Apa vie care stâmpără setea sufletului nostru (Ioan 4.14); Marele Preot care mijlocește pentru noi înaintea Tatălui (Evrei 2.17); Păstorul cel bun care Își dă viața pentru oi (Ioan 10.11, 14); Mielul fără pată al lui Dumnezeu (Apocalipsa 13.8); Autorul și Desăvârșitorul credinței noastre (Evrei 12.2); Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14.6); și exact imaginea Dumnezeului invizibil (Coloseni 1.15). Un astfel de Salvator e mult mai frumos decât orice foaie de hârtie care atârnă pe perete.

În cartea ei Gold Cord, misionara Amy Carmichael vorbește despre Preena, o fetiță indiană care a devenit creștină și a locuit la orfelinatul domnișoarei Carmichael. Preena nu văzuse niciodată o imagine cu Isus; în schimb, domnișoara Carmichael s-a rugat ca Duhul Sfânt să i-L descopere pe Isus fiecăreia dintre fete, „căci cine, în afară de Divin, poate arăta Divinul"? Într-o zi, Preena a primit un pachet din străinătate. L-a deschis cu nerăbdare și din el a scos o imagine cu Isus. Preena a întrebat cu inocență cine este, și când i s-a spus că este Isus, a izbucnit în lacrimi. „Ce s-a întâmplat?" a fost întrebată. „De ce plângi?" Răspunsul micuței Preena spune totul: „Am crezut că este mult mai frumos decât acesta." (pagina 151)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E greșit să ai imagini cu Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries