settings icon
share icon
Întrebare

Care este învățătura biblică a iluminării?

Răspuns


Spus într-un mod simplu, iluminarea în sens spiritual este „aprinderea luminii" înțelegerii într-un anumit domeniu. Când luminarea divină are de-a face cu cunoaștere nouă sau cu lucruri viitoare, o numim „profeție". Când luminarea are de-a face cu înțelegerea și aplicarea cunoașterii care deja a fost dată, o numim „iluminare". Apare întrebarea: „Cum iluminează Dumnezeu mintea acelora care studiază Cuvântul Lui?"

Cel mai obișnuit nivel de luminare este conștientizarea păcatului; fără acea cunoaștere, orice altceva nu are sens. Psalmul 18.28 spune: „Da, Tu aprinzi lumina mea. Domnul, Dumnezeul meu, îmi luminează întunericul meu." Psalmul 119, cel mai lung capitol din Biblie, este un cântec despre Cuvântul lui Dumnezeu. Versetul 130 spune: „Descoperirea cuvintelor Tale dă lumină, dă pricepere celor fără răutate." Acest verset stabilește metoda de bază a iluminării lui Dumnezeu. Când Cuvântul lui Dumnezeu pătrunde în inima unei persoane, el dă lumină și înțelegere. De aceea, ni se spune în mod repetat să studiem Cuvântul lui Dumnezeu. Psalmul 119.11 spune: „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!" Versetele 98 și 99 spun: „Poruncile Tale mă fac mai înțelept decât vrăjmașii mei, căci totdeauna le am cu mine. Sunt mai învățat decât toți învățătorii mei, căci mă gândesc la învățăturile Tale."

Studiul regulat al Cuvântului lui Dumnezeu va da direcție și înțelegere în problemele vieții. Aceasta este prima metodă a iluminării lui Dumnezeu și punctul de pornire pentru noi toți. În Psalmul 119 mai găsim un alt fel de iluminare a lui Dumnezeu. Versetul 18 spune: „Deschide-mi ochii, ca să văd lucrurile minunate ale Legii Tale!" Aceste „lucruri minunate" nu sunt revelații noi, ci lucruri care au fost scrise cu mult timp în urmă și doar acum înțelese de cititor. În mod similar, versetul 73 spune: „Mâinile Tale m-au făcut și m-au întocmit; dă-mi pricepere, ca să învăț poruncile Tale!" Rugămintea este pentru înțelegere personală a felului în care să fie aplicate legile lui Dumnezeu. De cincisprezece ori în acest psalm I se cere lui Dumnezeu să dea învățătură sau înțelegere a legilor Sale.

Un pasaj care uneori stârnește controversă cu privire la iluminare este Ioan 14.26: „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăța toate lucrurile și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu." Isus le vorbea ucenicilor Lui în camera de sus, dându-le ultimele instrucțiuni înainte de moartea Sa. Acest grup special de bărbați urmau să fie responsabili de răspândirea Veștii bune a lui Isus Cristos în întreaga lume. Petrecuseră trei ani și jumătate cu El, privind minunile Lui și auzind învățăturile Lui. În transmiterea acestor învățături în tot restul lumii, aveau nevoie de ajutorul special al lui Dumnezeu ca să-și amintească în mod exact. Isus a spus că Duhul Sfânt îi va învăța și le va aminti de ceea ce a fost spus, ca să le poată relata altora. Cu toate că acest verset ne învață că apostolii urmau să aibă ajutor divin în scrierea Evangheliilor, el nu ne învață că Duhul Sfânt va face la fel cu toți credincioșii.

Care este atunci lucrarea de iluminare a Duhului Sfânt în credincioși? Efeseni 1.17-18 ne spune că Duhul Sfânt dă înțelepciune și descoperire cu privire la Isus Cristos și deschide ochii înțelegerii, ca să putem ști scopurile lui Dumnezeu în viața noastră. În 1 Corinteni 2.10-13, Dumnezeu descoperă planurile Sale pentru noi prin Duhul Său, care ne învață lucruri spirituale. Contextul de aici indică înspre Cuvântul lui Dumnezeu ca fiind ceea ce a fost revelat. Duhul lui Dumnezeu întotdeauna ne va îndrepta înspre Cuvântul lui Dumnezeu pentru instruirea noastră. Așa cum le-a spus Isus ucenicilor Lui în Ioan 16.12-15, Duhul Sfânt pur și simplu repetă ceea ce Tatăl și Fiul au spus deja. Această repetiție ne ajută să ne amintim și să auzim în întregime ceea ce Dumnezeu deja ne-a spus. Uneori trebuie să auzim lucrurile de câteva ori până când le „auzim" cu adevărat. Aici intervine Duhul Sfânt.

Un lucru care este uneori trecut cu vederea în discuția privitoare la iluminare este scopul ei. Ascultând unele argumente, pare că întregul scop al iluminării este o înțelegere corectă și academică a Cuvântului lui Dumnezeu. Fără îndoială că Dumnezeu dorește ca noi să înțelegem în mod corect ceea ce El ne-a dat. Cuvintele au înțeles, și trebuie să fim atenți la detaliile din aceste cuvinte. Totuși, o înțelegere academică a adevărurilor nu-i face nimănui niciun bine în lipsa unei aplicări a acelor adevăruri.

Întorcându-ne la Psalmul 119, găsim afirmații referitoare la scop legate de versetele care vorbesc despre iluminare. „Voi cugeta la lucrurile Tale cele minunate " (v. 27), „ca să păzesc Legea Ta și s-o țin din toată inima mea" (v. 34), „ca să cunosc învățăturile Tale" (v. 125), „ca să trăiesc " (v. 144). Iluminarea îndreaptă întotdeauna înspre acțiune. De ce ne ajută Dumnezeu să înțelegem Cuvântul Lui? Ca să putem trăi în perspectiva lui. 1 Ioan 1.6 ne confruntă: „Dacă zicem că avem părtășie cu El și umblăm în întuneric, mințim și nu trăim adevărul." Putem parafraza acest lucru în felul următor: „Dacă spunem că am fost luminați, dar încă umblăm în întuneric, mințim cu privire la înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu." Duhul lui Dumnezeu, care ne luminează să înțelegem Cuvântul lui Dumnezeu, ia acea cunoaștere și ne călăuzește în a o trăi. Romani 8.14 spune: „Căci toți cei care sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu." Lucrarea de iluminare a Duhului Sfânt în viața noastră este confirmarea faptului că suntem cu adevărat copii ai lui Dumnezeu.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este învățătura biblică a iluminării?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries