settings icon
share icon
Întrebare

Cine este satan?

Răspuns


Ceea ce cred oamenii despre satan variază de la lucruri stupide până la lucruri foarte abstracte: de la un pitic roşu având coarne şi care stă într-un picior şi ademeneşte pe oameni să păcătuiască până la expresia care descrie personificarea sau întruchiparea răului. Totuşi, Biblia ne oferă un portret clar cu privire la cine este satan şi felul cum el ne afectează vieţile. Spus simplu, Biblia îl defineşte pe satan ca o fiinţă îngerească decăzută din poziţia sa din cer datorită păcatului şi care este acum diametral opus lui Dumnezeu în caracter, făcând tot ce poate pentru a dejuca şi contracara scopurile lui Dumnezeu pentru omenire.

Satan a fost creat ca înger sfânt. Isaia 14:12 ne oferă probabil numele dat lui satan înainte de cădere – Lucifer. Ezechiel 28:12-14 îl descrie pe satan ca fiind creat ca heruvim, fiind aparent cel mai de seamă dintre îngeri. El a devenit însă arogant datorită frumuseţii şi poziţiei sale şi astfel a decis să îşi dorească să stea pe un tron mai presus decât tronul lui Dumnezeu (Isaia 14:13-14; Ezechiel 28:15; 1 Timotei 3:6). Mândria lui satan l-a condus la propria cădere. Observaţi declaraţiile de tipul “Eu voi...” din Isaia 14:12-15. Datorită păcatului de a se răzvrăti împotriva lui Dumnezeu, satan a fost izgonit din cer.

Satan a devenit stăpânul acestei lumi care s-a separat de Dumnezeu prin păcat, el mai fiind numit şi dumnezeul veacului acestuia şi domnul puterii văzduhului (Ioan 12:31; 2 Corinteni 4:4; Efeseni 2:2). El este un acuzator (Apocalipsa 12:10), un ispititor (Matei 4:3; 1 Tesaloniceni 3:5), un înşelător (Geneza 3; 2 Corinteni 4:4; Apocalipsa 20:3). Chiar numele său are sensul de inamic sau “cel care se opune”. Un alt nume utilizat pentru satan, diavolul, are sensul de “calomniator sau blasfemiator.”

Chiar şi după ce a fost aruncat din cer, el caută încă să îşi ridice tronul deasupra lui Dumnezeu. El încearcă să falsifice tot ceea ce Dumnezeu face, sperând că va câştiga închinarea din partea lumii şi răzvrătirea împotriva împărăţiei lui Dumnezeu. Satan este sursa ultimă din spatele oricărui cult fals ori religie falsă. Satan va face orice îi va fi posibil pentru a I se opune lui Dumnezeu şi celor care Îl urmează pe Dumnezeu. Totuşi, destinul lui satan este hotărât şi definitiv – veşnicia în lacul de foc (Apocalipsa 20:10).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine este satan?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries