settings icon
share icon
Întrebare

Ce este hipercalvinismul? Este el biblic?

Răspuns


O definiție simplă este aceasta: hipercalvinismul este credința că Dumnezeu îi mântuiește pe cei aleși prin voia Lui suverană, folosind puțin sau deloc metodele de aducere a mântuirii (cum sunt evanghelizarea, predicarea și rugăciunea pentru cei pierduți). Dintr-o eroare nebiblică, hipercalviniștii accentuează exagerat suveranitatea lui Dumnezeu și insuficient responsabilitatea omului în lucrarea de mântuire.

O consecință evidentă a hipercalvinismului este că el înăbușă orice dorință de a-i evangheliza pe cei pierduți. Majoritatea bisericilor sau a denominațiilor care aderă la teologia hipercalvinistă sunt marcate de fatalism, răceală și lipsa asigurării credinței. Se pune puțin accent pe dragostea lui Dumnezeu pentru cei pierduți și pentru cei care sunt ai Lui și există în schimb o preocupare pentru suveranitatea lui Dumnezeu, alegerea celor care vor fi mântuiți și mânia Lui față de cei pierduți. Evanghelia hipercalviniștilor este o declarație a faptului că Dumnezeu îi mântuiește pe cei aleși și îi condamnă pe cei păcătoși.

Biblia ne învață în mod clar că Dumnezeu e suveran peste întregul Univers (Daniel 4.34-35), inclusiv peste mântuirea omului (Efeseni 1.3-12). Însă împreună cu suveranitatea lui Dumnezeu, Biblia ne învață și că motivul salvării celor pierduți este dragostea (Efeseni 1.4-5, Ioan 3.16, 1 Ioan 4.9-10) și că mijlocul lui Dumnezeu pentru mântuirea celor păcătoși este vestirea Cuvântului Lui (Romani 10.14-15). Biblia afirmă, de asemenea, că creștinul trebuie să fie plin de pasiune și hotărâre în împărtășirea credinței cu necredincioșii; ca ambasadori pentru Cristos, trebuie să-i „implorăm" pe oameni să se împace cu Dumnezeu (2 Corinteni 5.20-21).

Hipercalvinismul ia o doctrină biblică, suveranitatea lui Dumnezeu, și o duce într-o extremă nebiblică. Făcând astfel, hipercalviniștii minimalizează dragostea lui Dumnezeu și necesitatea evanghelizării.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este hipercalvinismul? Este el biblic?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries