settings icon
share icon
Întrebare

Ce e harul salvator?

Răspuns


Ca idiom, „harul salvator" se referă la o „calitate răscumpărătoare" care face o persoană sau un lucru de acceptat. Dar acesta nu e înțelesul biblic. Cuvântul har în Biblie înseamnă „asistență divină nemeritată acordată oamenilor pentru regenerarea sau sfințirea lor" sau „bunăvoința lui Dumnezeu față de cei care nu merită". Din punct de vedere biblic, „harul salvator" e harul lui Dumnezeu care mântuiește o persoană.

Scriptura spune că harul, favoarea necâștigată din partea Domnului, e necesar pentru că „nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui prin faptele Legii" (Romani 3.20). Singura modalitate de a primi harul salvator al lui Dumnezeu e prin credința în Cristos: „Dar acum s-a arătat o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, fără lege ... și anume neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credința în Isus Cristos, pentru toți și peste toți cei ce cred în El." (Romani 3.21-22)

Harul salvator are ca rezultat sfințirea noastră, procesul prin care Dumnezeu ne face asemenea chipului lui Cristos. În momentul mântuirii, prin har, prin credință, Dumnezeu ne face făpturi noi (2 Corinteni 5.17). Și promite că nu-Și va părăsi copiii niciodată: „Sunt încredințat că Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Cristos." (Filipeni 1.6)

Nu avem nimic în noi înșine să ne recomande în fața lui Dumnezeu (Romani 3.10-11) – nu avem „har salvator" în noi înșine. Fiind inerent inacceptabili în fața lui Dumnezeu, întrebăm, la fel ca ucenicii lui Isus: „Atunci cine poate fi mântuit?" Răspunsul lui Isus ne liniștește: „Ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu." (Luca 18.26-27) Mântuirea este lucrarea lui Dumnezeu. El ne dă harul de care avem nevoie. „Harul nostru salvator" e Cristos Însuși. Lucrarea lui pe cruce e ceea ce ne salvează, nu meritul nostru.

E ușor să credem că, prin credința noastră, contribuim într-o mică măsură la mântuirea noastră. La urma urmei, meritul lui Cristos trebuie să ne fie atribuit prin credință, și pare că credința noastră vine de la noi. Dar Romani 3.10-12 spune că niciunul dintre noi nu-L căutăm pe Dumnezeu. Și Efeseni 2.8 spune: „Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta [credința] nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu." Evrei 12.2 spune că Isus e Autorul și Desăvârșitorul credinței noastre. Harul salvator al lui Dumnezeu e în întregime darul Lui. Chiar capacitatea noastră de a accepta harul Lui salvator e un alt dar din partea lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e harul salvator?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries