settings icon
share icon
Întrebare

Ce este halakhah (Halaha)?

Răspuns


În ebraică, halakhah înseamnă "calea pe care se merge", iar scrierile care alcătuiesc halakhah se referă exact la acest lucru. Halakhah include legile (mitzvah) găsite în Tora (mitzvoth dˈoraita), legea rabinică (mitzvoth dˈrabbanan) și tradiția venerată (minhag). În iudaism, aceste scrieri oferă calea pe care cineva trebuie să meargă.

Cele mai sacre dintre halakhah sunt cele 613 porunci din Tora (primele cinci cărți ale Bibliei). Acestea includ cele Zece Porunci, precum și legile ceremoniale și civile. Halakha rabinică include legi create de rabinii din trecut pentru a împiedica oamenii să încalce o lege din Tora; de exemplu, unele dintre legile rabinice oferă detalii cu privire la ce este permis și ce nu este permis să se facă în Sabat. Halakhah rabinică include, de asemenea, norme care reglementează celebrarea sărbătorilor extrabiblice, cum ar fi Hanuka. Minhagim-urile sunt obiceiuri vechi a căror sursă a fost oportunitatea și nu teologia. Minhagim includ liturghiile care au devenit obișnuite în diferitele comunități de evrei.

Deși iudaismul spune că toate legile trebuie respectate, există o ierarhie. Legile din Tora au întâietate față de legile și obiceiurile rabinice. Legile din Tora trebuie respectate cu strictețe, în timp ce legea rabinică poate permite mai multă indulgență. Iar un minhag, deși face parte din halakhah, variază în funcție de sectă, zona geografică și epocă.

Scopul halakhah este de a include adorarea și ascultarea de Dumnezeu în acțiunile de zi cu zi. Aceasta face parte din modul în care evreii sunt separați. Din păcate, nu este complet biblică. Dumnezeu a dat Tora, dar restul a ceea ce apare în halakhah este creat de om. Deși tradiția evreiască spune că Dumnezeu i-a dat lui Moise și legea orală pentru a expune Tora scrisă, nu există nicio indicație în Biblie că ar fi așa. Apoi, pentru a adăuga interpretări și clarificări - ca să nu mai vorbim de obiceiurile extrascripturale - este exact despre ce vorbea Isus când a deplâns jugul greu al fariseilor (Matei 23:3-5). Isus nu a încălcat niciodată Legea lui Dumnezeu, dar El a încălcat adesea regulile create de om, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care fariseii L-au disprețuit atât de mult (a se vedea Marcu 7:5-13).

Evreii de astăzi privesc în general halakhah ca pe o linie directoare, dar majoritatea nu o urmează cu sfințenie. Creștinii, desigur, nu se află sub legea iudaică și nu au nicio responsabilitate față de halakhah.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este halakhah (Halaha)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries