settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că pruncul Isus a fost înfășurat în scutece?

Răspuns


Hainele de înfășat sunt pânze și fâșii folosite în practica de înfășare sau, în esență, de "înfășurare" a unui copil strâns în pânză. Ideea din spatele înfășatului este că ajută copilul să facă tranziția de la uter (un loc foarte confortabil) la lumea exterioară. Hainele de înfășat sunt folosite și astăzi, dar cu unele modificări. În general, s-a dovedit că înfășatul îi ajută pe sugari să doarmă mai bine, îi împiedică să se zgârie și reduce riscul de SIDS (sindromul morții bruște la naștere). În Antichitate, ca și astăzi, un copil înfășat era în siguranță dacă era înfășurat și supravegheat în mod corespunzător. Multe culturi încă mai practică și astăzi înfășatul.

Pasajul biblic care se referă la înfășat este Luca 2: "Şi a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfăşat în scutece şi L-a culcat într-o iesle, pentru că în casa de poposire nu era loc pentru ei." (Luca 2:7) Din faptul că L-a înfășat pe pruncul Isus, putem presupune că Maria a fost o mamă atentă și iubitoare. Îngerul care le-a vorbit păstorilor de pe coasta dealului menționează înfășatul în scutece ca parte a semnului dat păstorilor că l-au găsit pe Mesia (Luca 2:12).

Există câteva teorii interesante cu privire la detaliul lui Luca despre hainele de înfășat ale lui Isus. Unii au sugerat că hainele de înfășat erau o prefigurare - o referință profetică - a veșmintelor de înmormântare ale lui Isus. Cuvântul grecesc sparganoo este cuvântul-rădăcină folosit în expresia "haine de înfășat" și înseamnă "a îmbrăca în fâșii de pânză". Dar acest cuvânt sparganoo nu este folosit niciodată în Noul Testament pentru a se referi la pânza de înmormântare. În descrierile din evanghelii ale înmormântării lui Isus, vedem variații ale expresiei "înfășurat în pânză de in", iar pentru legare sunt folosite diferite cuvinte grecești. Hainele de înfășat ar putea prefigura înmormântarea lui Isus (darul de smirnă al magilor din Matei 2:11 este o prefigurare mai clară), dar legătura nu poate fi dovedită din punct de vedere lingvistic.

Când Fiul lui Dumnezeu a venit în lumea noastră, a fost încredințat unor părinți responsabili și iubitori, care au căutat să-I satisfacă toate nevoile. Pruncul Isus a fost înfășurat în scutece, conform obiceiului din acea vreme, un gest care a arătat grija și afecțiunea tandră a mamei Sale.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că pruncul Isus a fost înfășurat în scutece?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries