settings icon
share icon
Întrebare

Are glanda pineală vreo semnificație spirituală?

Răspuns


Glanda pineală este un organ (relativ) mic, care face parte din compoziția generală a creierului. La vertebrate, cum ar fi oamenii, aceasta se află direct între cele două emisfere, în cadrul epitalamusului. Din punct de vedere biologic, glanda pineală are un scop destul de simplu: să producă un hormon (melatonina) care semnalează organismului când este timpul să doarmă sau să se trezească. Glanda pineală funcționează în conjuncție cu semnalele luminoase primite de la ochi. La multe reptile, există un mic punct în partea superioară a craniului care este sensibil la lumină; acest punct se numește ochiul pineal sau ochiul parietal și trimite semnale similare către creierul reptilei, pentru a declanșa ciclurile de trezire/somn.

Datorită caracteristicilor sale unice, glanda pineală este un subiect popular în misticism și ocultism. Organul este ascuns în creier, dar nu este împărțit în jumătăți, așa cum sunt majoritatea structurilor cerebrale. Anumite religii cred într-un "al treilea ochi" non-fizic, situat aproximativ între ochi. Acest lucru se întâmplă să coincidă, vag, cu amplasarea glandei pineale. Și, deoarece glanda este legată de ochii parietali (senzori cranieni sensibili la lumină) ai reptilelor, a fost frecvent legată de conceptul de a avea un "al șaselea simț".

Poate că cea mai puternică influență asupra reputației mistice a glandei pineale este activitatea lui René Descartes, care a propus că glanda pineală este locația fizică a sufletului. Sugestii mai recente susțin că glanda pineală secretă un hormon care provoacă o stare de spirit alterată care se dublează ca experiență "religioasă". Așa susținea Rick Strassman în cartea "Molecula spiritului". Nici legătura dintre glanda pineală și experiența mistică, nici asocierea acesteia cu sufletul nu au fost verificate sau acceptate de comunitatea științifică în general.

Din punct de vedere biblic, nu există niciun motiv pentru a considera glanda pineală altfel decât un organ fizic. Biblia nu oferă o explicație pentru modul în care sunt conectate corpul, sufletul și duhul. Cu siguranță nu există pasaje scripturale care să susțină afirmațiile mai îndrăznețe despre scopul glandei pineale. Încercările de a conecta acest organ la spiritualitate provin din pseudoștiință, misticism și diverse versiuni ale ocultismului. Nu există niciun motiv științific sau scriptural pentru a face o astfel de legătură.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Are glanda pineală vreo semnificație spirituală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries