settings icon
share icon
Întrebare

E giulgiul din Torino autentic?

Răspuns


Giulgiul din Torino e un veșmânt de in despre care unii cred că a fost veșmântul în care a fost înmormântat Isus. Fiecare dintre cele patru evanghelii menționează că Isus a fost înfășurat și înmormântat într-un veșmânt (Matei 27.59, Marcu 15.46, Luca 23.53, Ioan 19.40). Giulgiul din Torino a fost „descoperit", sau cel puțin făcut public în secolul XIV d.Cr. Giulgiul din Torino e numit după orașul în care e păstrat – în Torino, Italia.

Iată o pagină web care conține unele picturi/imagini cu giulgiul din Torino: http://www.shroud.com/examine.htm. La o examinare, giulgiul din Torino pare să fie cel al unui om care a fost crucificat. Există urme la mâini și la picioare care corespund cu rănile provocate de răstignire. Există, de asemenea, ceea ce par să fie răni similare cu cele descrise în torturarea lui Isus, în zona capului, a spatelui și a picioarelor.

Este giulgiul din Torino într-adevăr veșmântul în care a fost îngropat Isus? Există multă dezbatere cu privire la autenticitatea giulgiului din Torino. Unii sunt absolut convinși că e veșmântul de îngropare al lui Isus. Alții cred că e o fabricație sau o operă de artă. Au avut loc unele teste pentru stabilirea datei care spun că giulgiul din Torino datează din secolul X î.Cr. sau mai târziu. Alte teste au găsit spori/polen care sunt comune în Israel și care ar putea fi datate în secolul I d.Cr.. Dar nu există în niciunul dintre cazuri o dată conclusivă.

Ca argument împotriva autenticității giulgiului din Torino e lipsa totală de dovezi biblice pentru un astfel de giulgiu mortuar. Cum a fost menționat anterior, Biblia menționează o bucată întreagă de pânză de in care a fost folosită la luarea trupului lui Isus de pe cruce. Această pânză de in a fost folosită probabil la a fi transportat trupul la mormântul lui Iosif din Arimateea din apropiere. La mormânt, au fost făcute în grabă pregătiri de înmormântare; acestea probabil că au inclus spălarea trupului și reînfășurarea lui. Luca 24.12 menționează „fâșiile de pânză". Aceleași fâșii (la plural) sunt menționate de două ori în Ioan 20.5-6. Și Ioan 20.7 spune că era „un ștergar care fusese pus pe capul lui Isus". Această descriere a adevăratelor veșminte de îngropare – „fâșii" de pânză, în loc de o singură bucată mare; și o bucată separată de material care să-I acopere capul – pare să nege pretenția că giulgiul din Torino este giulgiul mortuar al lui Cristos.

Așadar, cum să socotim giulgiul de la Torino? Poate să fi fost giulgiul de îngropare pentru vreun om răstignit, dar e foarte puțin probabil să aibă vreo asociere cu moartea lui Cristos. Chiar dacă ar fi veșmântul de îngropare autentic al lui Cristos, giulgiul din Torino nu trebuie tratat cu închinare și adorare. Din cauza naturii îndoielnice a giulgiului din Torino, nu poate fi folosit ca dovadă pentru învierea lui Cristos. Credința noastră nu se bazează pe giulgiul din Torino, ci pe Cuvântul scris al lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E giulgiul din Torino autentic?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries