settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre gestionarea/controlarea emoțiilor?

Răspuns


Cum am fi, ca oameni, dacă nu ne-am emoționa niciodată, dacă am fi capabili să ne controlăm emoțiile de fiecare dată? Poate că am fi ca niște roboți, răspunzând în toate situațiile cu logică și niciodată cu emoție. Însă Dumnezeu ne-a creat după chipul Său, și emoțiile Lui sunt revelate în Scriptură; prin urmare, Dumnezeu ne-a creat ca să fim ființe emoționale. Simțim dragoste, bucurie, vină, mânie, dezamăgire, teamă etc. Uneori emoțiile noastre sunt plăcute de experimentat și uneori nu. În unele cazuri emoțiile sunt bazate pe adevăr și uneori sunt „false”, prin faptul că se bazează pe premise false. De exemplu, dacă credem în mod fals că Dumnezeu nu e în controlul circumstanțelor din viața noastră, putem experimenta emoții de teamă sau disperare sau mânie, pe baza acelei credințe false. Indiferent de situație, emoțiile sunt puternice și reale pentru cel care le simte. Și emoțiile pot fi indicatori de folos care atrag atenția asupra a ceea ce este în inima noastră.

Acestea fiind spuse, e important să învățăm despre gestionarea emoțiilor, în loc să permitem ca emoțiile noastre să pună stăpânire pe noi. De exemplu, când avem sentimente de mânie, e important să fim în stare să ne oprim, să realizăm că suntem mânioși, să ne examinăm inima, ca să identificăm motivul mâniei, și în continuare să acționăm într-o manieră biblică. Emoțiile scăpate de sub control tind să nu producă rezultate care Îl onorează pe Dumnezeu: „Mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu.” (Iacov 1.20)

Emoțiile noastre, la fel ca mintea și trupul nostru, sunt influențate în mare parte de căderea omenirii în păcat. Cu alte cuvinte, emoțiile noastre sunt pătate de natura noastră păcătoasă, și de aceea trebuie controlate. Biblia ne spune că trebuie să fim controlați de Duhul Sfânt (Romani 6, Efeseni 5.15-18, 1 Petru 5.6-11), nu de emoțiile noastre. Dacă ne recunoaștem emoțiile și le aducem la Dumnezeu, Îi putem apoi supune inima și să-I permitem să-Și facă lucrarea în inima noastră și să conducă acțiunile noastre. Uneori, acest lucru poate însemna că Dumnezeu pur și simplu ne mângâie, ne liniștește și ne amintește că nu trebuie să ne temem. Alteori, ne poate îndemna să iertăm sau să ne cerem iertare. Psalmii sunt un exemplu excelent de gestionare a emoțiilor și de aducere a lor înaintea lui Dumnezeu. Mulți psalmi sunt plini de emoții brute, dar ele sunt aduse la Dumnezeu, în efortul de a căuta adevărul și neprihănirea Lui.

Împărtășirea sentimentelor noastre cu alții e, de asemenea, de folos în gestionarea emoțiilor. Viața de creștin nu e menită să fie trăită de unul singur. Dumnezeu ne-a dat în dar alți credincioși care pot lua parte la purtarea poverilor noastre și ale căror poveri le purtăm și noi (Romani 12, Galateni 6.1-10, 2 Corinteni 1.3-5, Evrei 3.13). Frații în credință ne pot aminti și ei de adevărul lui Dumnezeu și să ne ofere o perspectivă nouă. Când ne simțim descurajați și ne temem, putem beneficia de încurajare, îndemnare și liniștire din partea altor credincioși. Adesea, atunci când îi încurajăm pe alții, noi înșine suntem încurajați. De asemenea, atunci când suntem bucuroși, bucuria de obicei sporește atunci când o împărtășim.

Nu e un lucru evlavios să permitem ca emoțiile noastre să ne controleze. Negarea sau deprecierea lor nu e nici ea evlavioasă. Trebuie să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru capacitatea noastră de a simți emoții și să le gestionăm ca pe un dar din partea Lui. Felul în care ne gestionăm emoțiile e prin creșterea în umblarea noastră cu Dumnezeu. Suntem transformați prin înnoirea minții noastre (Romani 12.1-2) și prin puterea Duhului Sfânt – Cel care produce în noi autocontrol (Galateni 5.22-23). Avem nevoie de alimentare zilnică cu principii scripturale, o dorință de a crește în cunoașterea lui Dumnezeu și de timp petrecut meditând la atributele lui Dumnezeu. Trebuie să căutăm să cunoaștem mai mult despre Dumnezeu și să împărtășim mai mult din inima noastră cu El în rugăciune. Părtășia creștină e o altă parte importantă din creșterea spirituală. Umblarea noastră e alături de alți credincioși și ne ajutăm unii pe alții să creștem în credință, cât și în maturitatea emoțională.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre gestionarea/controlarea emoțiilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries