settings icon
share icon
Întrebare

De ce a poruncit Dumnezeu exterminarea/genocidul canaaniților, inclusiv a femeilor și a copiilor?

Răspuns


În 1 Samuel 15.2-3, Dumnezeu le poruncește lui Saul și Israeliților: „Așa vorbește Domnul oștirilor: «Mi-aduc aminte de ceea ce a făcut Amalec lui Israel, când i-a astupat drumul la ieșirea lui din Egipt. Du-te acum, bate pe Amalec și nimicește cu desăvârșire tot ce-i al lui; să nu-i cruți și să omori bărbații și femeile, copiii și pruncii, cămilele și măgarii, boii și oile.»" Dumnezeu a poruncit lucruri similare când israeliții invadau Țara Promisă (Deuteronomul 2.34, 3.6, 20.16-18). De ce i-a pus Dumnezeu pe israeliți să extermine un grup întreg de oameni, inclusiv femei și copii?

Aceasta este o chestiune dificilă. Nu înțelegem pe deplin de ce Dumnezeu ar porunci un astfel de lucru, dar avem încredere în faptul că El este drept – și recunoaștem că nu suntem în stare să înțelegem pe deplin un Dumnezeu suveran, infinit și veșnic. Când ne uităm la chestiuni dificile cum e aceasta, trebuie să ne amintim: căile Lui sunt mai sus decât căile noastre și gândurile Lui sunt mai sus decât gândurile noastre (Isaia 55.9, Romani 11.33-36). Trebuie să fim gata să ne încredem în Dumnezeu și să avem credință în El chiar dacă nu-I înțelegem căile.

Spre deosebire de noi, Dumnezeu cunoaște viitorul. Dumnezeu știa care urmau să fie rezultatele dacă Israelul nu-i eradica complet pe amaleciți. Dacă Israelul nu îndeplinea ordinele lui Dumnezeu, amaleciții urmau să vină din nou să le facă probleme israeliților în viitor. Saul a pretins că i-a omorât pe toți amaleciții, în afară de împăratul amalecit Agag (1 Samuel 15.20). În mod evident, Saul mințea – cu doar câteva zeci de ani mai târziu, existau suficienți amaleciți încât să ia ostatice familiile lui David și ale bărbaților care erau împreună cu El (1 Samuel 30.1-2). După ce David și oamenii lui i-au atacat pe amaleciți și și-au salvat familiile, 400 de amaleciți au scăpat. Dacă Saul ar fi îndeplinit ceea ce i-a poruncit Dumnezeu, acest lucru nu ar fi avut loc niciodată. Cu câteva sute de ani mai târziu, un descendent al lui Agag, Haman, a încercat să extermine întreg poporul evreu (vezi cartea Estera). Așadar, ascultarea incompletă a lui Saul aproape că a dus la distrugerea Israelului. Dumnezeu știa că acest lucru se va petrece, astfel că a ordonat exterminarea amaleciților dinainte.

În privința canaaniților, Dumnezeu a poruncit: „Dar în cetățile popoarelor acestora, a căror țară ți-o dă ca moștenire Domnul Dumnezeul tău, să nu lași cu viață nimic care suflă. Ci să nimicești cu desăvârșire popoarele acelea, pe hetiți, pe amoriți, pe canaaniți, pe fereziți, pe heviți și iebusiți, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca să nu vă învețe să faceți după toate urâciunile pe care le fac ele pentru dumnezeii lor și să păcătuiți astfel împotriva Domnului Dumnezeului vostru." (Deuteronomul 20.16-18) Israeliții au eșuat și ei în această misiune, și exact ceea ce a spus Dumnezeu că se va întâmpla a avut loc (Judecătorii 2.1-3, 1 Împărați 11.5, 14.24, 2 Împărați 16.3-4). Dumnezeu nu a poruncit exterminarea acestor oameni pentru a fi plin de cruzime, ci să prevină un rău și mai mare să se petreacă în viitor.

Probabil că cea mai dificilă parte din aceste porunci venite din partea lui Dumnezeu este faptul că Dumnezeu a poruncit moartea copiilor și a bebelușilor inclusiv. De ce ar porunci Dumnezeu moartea copiilor inocenți? (1) Copiii nu sunt inocenți (Psalmul 51.5, 58.3). (2) Acei copii cel mai probabil ar fi crescut ca adepți ai religiilor și ai practicilor rele ale părinților lor. (3) Sfârșindu-le viața ca copii, Dumnezeu le-a făcut posibilă întrarea în cer. Credem cu tărie că toți copiii care mor sunt primiți în cer prin harul și îndurarea lui Dumnezeu (2 Samuel 12.22-23, Marcu 10.14-15, Matei 18.2-4).

Din nou, acest răspuns nu tratează în întregime toate chestiunile. Atenția noastră trebuie să fie concentrată la a ne încrede în Dumnezeu chiar când nu înțelegem căile Lui. Trebuie, de asemenea, să ne amintim că Dumnezeu privește lucrurile dintr-o perspectivă eternă și căile Lui sunt mai sus decât căile noastre. Dumnezeu e drept, curat, sfânt, iubitor, îndurător și plin de har. Felul în care conlucrează atributele Lui poate fi un mister pentru noi – dar acest lucru nu înseamnă că El nu e cine spune Biblia că este.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce a poruncit Dumnezeu exterminarea/genocidul canaaniților, inclusiv a femeilor și a copiilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries