settings icon
share icon
Întrebare

De ce este genealogia lui Iisus prezentată aşa de diferit în Evanghelia după Matei şi Evanghelia după Luca?

Răspuns


Genealogia lui Iisus este prezentată în două locuri în Scriptură: Matei 1 şi Luca 3:23-38. Matei schiţează genealogia de la Iisus la Avraam. Luca schiţează genealogia de la Iisus la Adam. Totuşi, există motive bune pentru a crede că Matei şi Luca prezintă de fapt genealogii diferite în întregime. De exemplu, Matei spune că tatăl lui Iosif se numeşte Iacov (Matei 1:16), în timp ce Luca spune că tatăl lui Iosif se numeşte Eli (Luca 3:23). Matei schiţează linia genealogică prin fiul lui David, Solomon (Matei 1:6), în timp ce Luca schiţează linia genealogică prin fiul lui David, Natan (Luca 3:31). De fapt, în genealogiile prezentate, între David şi Iisus, singurele nume comune sunt Salatiel şi Zorobabel (Matei 1:12; Luca 3:27).

Unii oameni prezintă aceste diferenţe ca fiind erori evidente în Biblie. Totuşi, evreii erau meticuloşi în a înregistra evenimentele, mai ales în privinţa genealogiilor. Este de neconceput ca Matei şi Luca să construiască în întregime două genealogii contradictorii pe aceeaşi linie. Încă o dată, de la David până la Iisus, genealogiile sunt complet diferite. Chiar şi referinţele referitoare la Salatiel şi Zorobabel este probabil să se refere la persoane diferite cu acelaşi nume. Matei îl prezintă pe tatăl lui Salatiel ca fiind Ieconia în timp ce Luca spune că tatăl lui Salatiel este Neri. Ar fi normal ca un om pe nume Salatiel să-şi numească fiul Zorobabel în lumina persoanelor importante care au purtat aceste nume (vezi cărţile Ezra şi Neemia).

O altă explicaţie ar fi că Matei trasează linia genealogică primară în timp ce Luca ia în considerare căsătoriile de tip levirat. Dacă un om murea fără să aibă fii, tradiţia era ca fratele acestui om să se căsătoarească cu soţia acestuia şi astfel să aibă un fiu care să-I ducă numele mai departe. Deşi este posibilă, această variantă este puţin probabil să se fi întâmplat deoarece fiecare generaţie de la David la Iisus ar fi trebuit să aibă căsătorii levirat pentru a se putea înregistra diferenţele din fiecare generaţie. Acest lucru este foarte puţin probabil.

Având în vedere aceste aspecte, cei mai conservatori comentatori ai Bibliei presupun că Luca înregistrează genealogia Mariei iar Matei pe cea a lui Iosif. Matei urmează linia lui Iosif (tatăl legal al lui Iisus), prin fiul lui David, Solomon, în timp ce Luca urmăreşte linia Mariei (rudele de sânge ale lui Iisus) prin fiul lui David, Natan. Nu exista nici un cuvânt în greacă pentru “ginere” şi Iosif ar fi fost considerat fiul lui Eli prin căsătoria cu fiica sa, Maria. Prin oricare din aceste linii genealogice Iisus este descendentul lui David şi de aceea este credibil a fi Mesia. Trasarea unei genealogii pe partea mamei este neobişnuită, dar la fel a fost şi naşterea din fecioară. Explicaţia lui Luca este că Iisus a fost fiul lui Iosif, “cum se credea” (Luca 3:23).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce este genealogia lui Iisus prezentată aşa de diferit în Evanghelia după Matei şi Evanghelia după Luca?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries