settings icon
share icon
Întrebare

Cine sunt gemenii din Biblie?

Răspuns


Biblia consemnează trei cazuri de gemeni. Printre gemenii cunoscuți din Biblie se numără următorii:

Iacov și Esau: Acești doi frați sunt cu siguranță cel mai cunoscut cuplu de gemeni din Scriptură. Isaac și soția sa, Rebeca, sunt primul cuplu menționat în Biblie care a avut gemeni. Geneza 25:22-26 spune: "Copiii se băteau în pântecele ei, și ea a zis: «Dacă-i așa, pentru ce mai sunt însărcinată?» S-a dus să întrebe pe Domnul. Și Domnul i-a zis: «Două neamuri sunt în pântecele tău, și două noroade se vor despărți la ieșirea din pântecele tău. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decât celălalt. Și cel mai mare va sluji celui mai mic.» S-au împlinit zilele când avea să nască și iată că în pântecele ei erau doi gemeni. Cel dintâi a ieșit roșu de tot, ca o manta de păr, și de aceea i-au pus numele Esau. Apoi a ieșit fratele său, care ținea cu mâna de călcâi pe Esau, și de aceea i-au pus numele Iacov."

Acești doi frați vor continua să intre în conflict, Iacov furând binecuvântarea tatălui lor și fugind apoi să trăiască cu unchiul său Laban. Cu toate acestea, Iacov va deveni într-adevăr cel mai puternic dintre cei doi frați, având doisprezece fii, care vor deveni conducătorii celor douăsprezece seminții ale lui Israel.

Pereț și Zerah: Relatarea gemenilor Pereț și Zerah se găsește în Geneza 38. Iuda, fiul lui Iacov, s-a culcat cu o femeie pe care o credea prostituată, pentru ca mai târziu să afle că era nora sa văduvă, Tamar. Regele David avea să descindă mai târziu din linia familiei lui Pereț (Rut 4:18). Matei 1:3 îl menționează pe Pereț în linia de strămoși a lui Isus Hristos.

Thomas Didymus: Evanghelia după Ioan menționează că Toma era numit Didymus, un cuvânt grecesc care înseamnă "geamăn" (Ioan 11:16). Numele Toma înseamnă, de asemenea, "geamăn" în aramaică, o limbă comună din vremea lui Isus. Acest lucru indică probabil că Toma era unul dintre cei doi frați gemeni. Același titlu este dat în Ioan 20:24 și 21:2. Cu toate acestea, fratele geamăn al lui Toma nu este niciodată menționat în mod specific în Scriptură. Există speculații că Toma și Matei erau gemeni datorită faptului că numele lor sunt adesea enumerate împreună în evanghelii. Dar aceasta este doar o speculație.

Cain și Abel: Este posibil ca cei doi frați, Cain și Abel, să fi fost gemeni, dar Biblia nu indică în mod explicit acest lucru. Depinde de cât de târziu s-a născut Abel: "Ea (Eva) a rămas însărcinată şi a născut pe Cain ... A mai născut şi pe fratele său Abel" (Geneza 4:1-2). A fost câteva minute mai târziu sau mai mult de nouă luni mai târziu? Biblia nu spune nimic.

În cele din urmă, Faptele Apostolilor 28:11 notează că, în călătoria lor spre Roma, Pavel, Luca și ceilalți au fost îmbarcați pe o corabie alexandrină cu figura zeilor gemeni Castor și Polux. Astăzi, acești zei gemeni din mitul antic sunt adesea numiți Gemenii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine sunt gemenii din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries