Întrebare
Ce înseamnă că ar trebui să primim străini pentru că am putea primi îngeri (Evrei 13:2)?
Răspuns
Scriitorul din Evrei îi îndeamnă pe credincioși să dea dovadă de ospitalitate, oferindu-le un stimulent extraordinar: "Să nu dați uitării primirea de oaspeți, căci unii, prin ea, au găzduit fără să știe pe îngeri." (Evrei 13:2) Încurajarea face parte dintr-o învățătură mai amplă despre manifestarea dragostei frățești față de ceilalți creștini.
A da dovadă de dragoste frățească înseamnă a-i trata pe ceilalți creștini așa cum am face cu membrii dragi ai familiei. Un mod în care credincioșii pot face acest lucru este să contribuie la nevoile slujitorilor și misionarilor creștini, să dea dovadă de ospitalitate și să-i primească în casele lor.
Locurile de cazare pentru călători din secolul I erau adesea indisponibile, în special în orașele mici. Dacă existau locuri de cazare, acestea erau de obicei scumpe, imorale și insalubre. Era mult mai comun pentru călători să stea în casa unui prieten sau a unui membru al familiei.
În traducerea New Living Translation, Evrei 13:2 spune: "Nu uitați să arătați ospitalitate străinilor, pentru că unii care au făcut acest lucru au primit îngeri fără să-și dea seama!" Acest pasaj face referire directă la Geneza 18-19, când atât Avraam, cât și Lot au arătat ospitalitate unor vizitatori misterioși care, în realitate, erau mesageri trimiși de Dumnezeu. Avraam și Lot au primit literalmente îngeri. Autorul cărții Evrei transmite acest principiu: este de preferat să ne deschidem casele pentru oaspeții nevoiași, decât să riscăm să-L jignim pe Dumnezeu tratându-i neospitalier pe mesagerii Săi.
Slujitorii lui Dumnezeu care călătoresc ca misionari și slujitori dau mai multe binecuvântări decât primesc. Prin urmare, credincioșii ar trebui să fie generoși în a-i sprijini și în a-i ajuta să-și îndeplinească lucrarea (1 Corinteni 9:11-14; 16:17). Apostolul Pavel i-a instruit pe galateni: "Cine primește învățătura în Cuvânt să facă parte din toate bunurile lui și celui ce-l învață." (Galateni 6:6) Pavel i-a explicat lui Timotei că una dintre calitățile cerute unui lider bisericesc este: "... să fie... primitor de oaspeți." (1 Timotei 3:2)
De asemenea, Isus a susținut principiul primirii străinilor. El a spus că ori de câte ori refuzăm să ajutăm un slujitor al Domnului - nevoiașul, străinul, flămândul, însetatul, bolnavul și pe "acești foarte neînsemnați frați ai Mei" - refuzăm să-L ajutăm pe Domnul Însuși (Matei 25:35-45). Atunci când găzduim străini, dăm dovadă de ospitalitate față de Domnul nostru Isus Hristos și demonstrăm dragoste frățească.
Adevărata dragoste frățească nu se mulțumește doar cu vorbe, ci se exprimă prin fapte de compasiune. Deschizându-ne casele pentru vizitatori și fiind generoși cu bunurile noastre este modul în care ne dovedim dragostea unii pentru alții și credincioșia față de Dumnezeu: "Preaiubitule, tu lucrezi cu credincioșie în tot ce faci pentru frați și pentru străini totodată. Ei au mărturisit despre dragostea ta înaintea Bisericii. Vei face bine să îngrijești de călătoria lor într-un chip vrednic de Dumnezeu, căci au plecat pentru dragostea Numelui Lui, fără să primească ceva de la neamuri. Este datoria noastră dar să primim bine pe astfel de oameni, ca să lucrăm împreună cu adevărul." (3 Ioan 1:5-8)
Astăzi, putem căuta oportunități de "a primi străini", găzduind slujitori și misionari care călătoresc, invitându-i pe frații de credință în casele noastre pentru o masă sau găzduind un grup mic informal, o întâlnire de rugăciune sau un studiu biblic.
"Ajutați pe sfinți când sunt în nevoie. Fiți primitori de oaspeți", a îndemnat Pavel (Romani 12:13). Poate că nu vom ști niciodată dacă, întâmpinând un străin, am purtat de grijă cumva unui înger al Domnului. Dar putem fi siguri că, dând dovadă de ospitalitate caldă, cu inimă generoasă față de frații și surorile noastre în Hristos, suntem credincioși și ascultători de voia Domnului.
English
Ce înseamnă că ar trebui să primim străini pentru că am putea primi îngeri (Evrei 13:2)?