settings icon
share icon
Întrebare

De ce e atât de dificil să găsești dragostea adevărată?

Răspuns


Cu toții avem dorința de a iubi și de a fi iubiți. Experimentăm niveluri diferite de dragoste din partea părinților, a fraților și surorilor, a prietenilor și a altora. Însă majoritatea dintre noi vor, de asemenea, să găsească acea persoană specială cu care să putem împărtăși un nivel mai adânc de dragoste. Găsirea dragostei adevărate poate părea un lucru extrem de dificil și adesea e greu de înțeles de ce. O întrebare importantă pe care să o luăm în considerare în primul rând este: „Cum definesc eu dragostea adevărată?” Să ne dăm seama ce înțelegem prin „dragostea adevărată” ne poate fi de folos în a vedea ce căutăm cu-adevărat și de ce nu funcționează.

În multe societăți cuvântul dragoste e folosit în sens foarte larg. Dragostea e adesea asociată cu simțăminte puternice care, în realitate, sunt centrate în sine și lipsite de angajament. În multe filme și show-uri de televiziune vedem personaje care își urmează hormonii și întrețin relații sexuale înainte de căsătorie. Atunci când „dragostea” e înrădăcinată de suprafață în emoții plăcute sau simțăminte fizice, se stinge pe cât de repede s-a aprins. Nu e nimic greșit în a vrea să experimentăm emoții plăcute față de persoanele pe care le iubim, însă dacă aceasta e temelia relației, acea relație e în pericol. Dacă felul de „dragoste” pe care o vedem demonstrată în cultura saturată de sex din zilele noastre e ceea ce căutăm, nu e de mirare că pare dificil de găsit; nu căutăm dragostea adevărată, ci o experiență care, prin natura ei, nu poate dura multă vreme.

Biblia ne prezintă o imagine cu totul diferită a dragostei. Dragostea adevărată vine de la Dumnezeu – de fapt, El e dragostea (1 Ioan 4.8) – și El e Cel care a pus în noi nevoia de a iubi și de a fi iubiți. Prin urmare, e extrem de important să înțelegem felul în care a gândit El dragostea. Dragostea adevărată, potrivit Bibliei, e înrădăcinată în jertfire, angajament și impulsul de a face lucruri în beneficiul persoanei iubite (vezi 1 Ioan 15.13). Dragostea lui Dumnezeu pentru noi L-a dus la cruce. Știm cu siguranță că Isus nu a experimentat emoții „fericite” pe drumul spre cruce (Luca 22.42-44). Biblia descrie relația noastră cu Isus ca cea dintre o mireasă și mirele ei (Matei 9.15, Efeseni 5.32). Adevărata relație romantică e concepută să ducă la un angajament de căsnicie și să crească în cadrul ei (Genesa 2.24) și trebuie să fie bazată pe dragostea jertfitoare (Efeseni 5.22, 25-28).

Multe lucruri pot face dificilă găsirea dragostei adevărate, cea potrivită cu designul lui Dumnezeu. În cele ce urmează ne vom concentra atenția la câteva obstacole majore pe care le întâmpinăm:

Ideea că există o singură persoană „potrivită” pentru noi. Aceasta este o minciună care ne poate ține în teama că ne mulțumim cu mai puțin decât ce e mai bun. Așteptarea după un „suflet pereche” perfect care să apară poate fi o așteptare lungă. Cu oricine alegem să ne căsătorim devine persoana „potrivită” pentru noi, pentru că ne-am luat un angajament de o viață față de acea persoană. Biblia a restrâns domeniul: dragostea noastră adevărată trebuie să fie un credincios care trăiește pentru Domnul (2 Corinteni 6.14-15); dincolo de aceasta, Dumnezeu ne va da înțelepciune și discernământ (Iacov 1.5). Oamenii înțelepți, evlavioși, care ne cunosc bine pot și ei să ne ofere îndrumare în a găsi dragostea adevărată.

Ideea că o persoană ne va împlini sau poate să ne împlinească. Numai Dumnezeu ne poate împlini cu adevărat, astfel că nu trebuie să găsim dragostea romantică pentru a avea un simțământ de împlinire! Niciunul dintre noi nu este perfect, și să ai așteptarea ca o altă ființă umană imperfectă să împlinească orice nevoie este un lucru nerealist, nesănătos și poate duce numai la dezamăgire.

Lipsa dorinței de a te schimba sau de a crește. E ușor să ne imaginăm felul de persoană de care am vrea să fim îndrăgostiți, dar cât de mult efort depunem pentru a deveni noi înșine acel fel de persoană? Cu toții avem problemele noastre pe care trebuie să le abordăm cu ajutorul lui Dumnezeu, ca să putem fi felul de oameni dorit de El. Poate fi tentant să ne gândim că găsirea dragostei adevărate va rezolva în mod magic acele probleme. Însă a fi într-o relație strânsă cu cineva nu ne va soluționa problemele, ci e foarte probabil să le expună și mai mult. Aceasta poate fi o parte profitabilă a relației, având în vedere că fierul ascute fierul (Proverbele 27.17), dacă suntem gata să ne schimbăm și să creștem. Dacă nu suntem dispuși să ne schimbăm, relația va fi tensionată și în cele din urmă poate fi distrusă. Aceasta nu înseamnă că fiecare neajuns personal trebuie rezolvat înainte de căsnicie. În schimb, trebuie să ne obișnuim să-L rugăm pe Dumnezeu să ne arate ce lucruri trebuie să fie curățate din viața noastră (Psalmul 139.23). Pe măsură ce devenim oamenii care ne vrea Dumnezeu să fim, vom fi mai potriviți pentru orice fel de relație va apărea.

Ideea că e prea târziu să găsim dragostea adevărată. Găsirea dragostei adevărate și căsătorirea nu trebuie luate cu ușurință. E mai bine să fii prudent, decât să iei o decizie rapidă și nesăbuită. De trei ori, Cântarea Cântărilor ne avertizează: „Nu stârniți, nu treziți dragostea până nu vine ea.” (Cântarea Cântărilor 2.7, 3.5, 8.4) Timpul lui Dumnezeu e întotdeauna cel mai bun.

Știm că lui Dumnezeu Îi pasă de dorința noastră de a găsi dragostea adevărată. Când Îi supunem cu totul această dorință, dăm drumul poverii de a încerca să facem noi înșine să aibă loc dragostea adevărată (Matei 11.29-30).

Dragostea e o calitate esențială a lui Dumnezeu, și ne arată în Biblie cum funcționează dragostea reală, adevărată. Redefinirea dragostei sau încercarea de a o găsi în afara modelului gândit de Dumnezeu duce la frustrare și deziluzie. Predarea dorințelor noastre lui Dumnezeu, supunerea față de voia Lui și găsirea împlinirii în El sunt elementele-cheie pentru găsirea dragostei adevărate. „Domnul să-ți fie desfătarea și El îți va da tot ce-ți dorește inima.” (Psalmul 37.4)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce e atât de dificil să găsești dragostea adevărată?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries