settings icon
share icon
Întrebare

Care este originea și semnificația garguielor?

Răspuns


Garguiele sunt figuri sculptate în arhitectura bisericilor vechi, de obicei sub forma unui animal grotesc sau a unui om. De multe ori, garguiele din bisericile gotice erau atașate la sistemul de jgheaburi al acoperișului, gura garguiului acționând ca un jgheab pentru apa de ploaie, ajutând astfel la evitarea distrugerii zidăriei.

În Evul Mediu, bisericile catolice foloseau garguiele într-un scop secundar, după ce deviau apa de pe zidurile bisericii. Unii cred că garguiele de pe o biserică aveau rolul de a alunga răul; de asemenea, este posibil ca garguiele să simbolizeze spiritele rele, entitățile monstruoase și sufletele blestemate. Gândirea era că biserica oferea siguranță spirituală pentru cei care îi acceptau autoritatea, dar în afara bisericii era pericol spiritual. Garguiele erau astfel un avertisment pentru populație că era mai bine să fie în interiorul bisericii decât în afara ei.

De asemenea, este posibil ca garguiele să fi fost concepute pentru a crea o reprezentare simbolică a iadului; din nou, exteriorul bisericii era în contrast cu interiorul. Dar garguiele datează din vremuri precreștine. Unul dintre cele mai vechi exemple de gargui este un set de guri de apă în formă de leu construite în partea laterală a templului lui Zeus din Olimp, Grecia. Arhitectura egipteană antică se mândrește, de asemenea, cu garguie, cele mai multe dintre acestea având, de asemenea, formă de leu.

Garguiele nu sunt menționate deloc în Biblie. Demonii sunt uneori portretizați ca arătând oarecum ca niște gargui, dar este puțin probabil ca demonii să ia o astfel de formă, având în vedere scopul lor de a-i înșela pe oameni, făcându-i să creadă că sunt îngeri de lumină (2 Corinteni 11:14). Pur și simplu, Biblia nu ne oferă niciun motiv să credem că există vreo ființă care să semene cu un gargui. Garguiele sunt cu siguranță mai interesante decât niște burlane de ploaie nedecorate, iar simbolistica din spatele lor este fascinantă. Dar siguranța spirituală nu se găsește în interiorul unei clădiri sau într-o religie bazată pe fapte; ea se găsește doar în Hristos (Proverbe 18:10; 2 Samuel 22:3; Psalmul 91:2).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este originea și semnificația garguielor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries