settings icon
share icon
Întrebare

Sunt gândurile intruzive un păcat? Sunt gândurile spontane de violență, sexualitate sau blasfemie păcat?

Răspuns


Aproape orice om, la un moment dat, a fost supus gândurilor intruzive. Aceste imagini, fraze sau impulsuri involuntare, nedorite sunt deosebit de comune. Gândurile spontane și intruzive de violență față de copii sau animale, contact sexual nepotrivit și blasfemie pot fi deosebit de tulburătoare și îi pot face pe unii oameni să-și pună la îndoială mântuirea. Dar sunt ele păcat?

Dumnezeu nu e surprins de gândurile intruzive. El cunoaște toate gândurile noastre – intenționate și de alte feluri (Psalmul 139.2). El cunoaște și slăbiciunea minții umane – „Domnul cunoaște gândurile omului: știe că sunt deșarte.” (Psalmul 94.11) Una dintre cele mai mari temeri cu privire la gândurile intruzive de blasfemie este că Dumnezeu nu le va ierta. Dumnezeu știe că cel rău va blasfemia (Psalmul 10.4), dar e întotdeauna gata să ierte: „Să se lase cel rău de calea lui și omul nelegiuit să se lase de gândurile lui, să se întoarcă la Domnul, care va avea milă de el, la Dumnezeul nostru, care nu obosește iertând.” (Isaia 55.7) Mai mult, Dumnezeu cunoaște bine diferența dintre convingerile unei inimi rele și gândul trecător al unei persoane care Îl cunoaște și Îl urmează (1 Cronici 28.9) „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii.” (Evrei 4.12)

Dumnezeu ne-a dat mijloacele cu care să luptăm împotriva gândurilor intruzive. Psalmul 139.23-24 ne încurajează să ne supunem inima și gândurile Domnului. El poate stabili dacă există ceva dăunător în noi, care trebuie rezolvat. Dacă gândurile sunt într-adevăr nedorite și spontane, 2 Corinteni 10.3-5 ne explică ce să facem în continuare: „Măcar că trăim în firea pământească, totuși nu ne luptăm călăuziți de firea pământească. Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământești, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. Noi răsturnăm izvodirile minții și orice înălțime care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu, și orice gând îl facem rob ascultării de Cristos.” Gândurile și înclinațiile blasfemiatoare, dăunătoare și deviante sunt parte din bătălia spirituală, și avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu să luptăm împotriva lor. Prin studierea Scripturii, reafirmarea adevărurilor în mintea noastră și prin memorarea Scripturii, putem reduce în mare parte sau chiar înfrânge gândurile intrusive: „Când gânduri negre se frământă cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorează sufletul.” (Psalmul 94.19)

Gândurile intruzive nu sunt în mod necesar păcat – nici chiar cele de blasfemie. Mintea noastră e slabă și ușor influențată de lumea din jurul nostru. Însă a ne expune în mod intenționat la blasfemie, violență și alte lucruri rele poate fi păcat. Cu cât mai mult ne înconjurăm cu lucruri lumești, cu atât mai mult lumea va invada gândurile noastre. În schimb, trebuie să ne concentrăm atenția asupra lucrurilor vrednice de cinste, adevărate și curate (Filipeni 4.8). Dacă ne umplem lăuntrul cu ceea ce este bun, Dumnezeu ne va binecuvânta: „Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se oprește pe calea celor păcătoși și nu se așază pe scaunul celor batjocoritori, ci își găsește plăcerea în Legea Domnului și zi și noapte cugetă la Legea Lui! El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care își dă rodul la vremea lui și ale cărui frunze nu se veștejesc; tot ce începe duce la bun sfârșit.” (Psalmul 1.1-3)

Uneori gândurile intruzive pot fi mai mult decât spirituale. Dacă memorarea Scripturii și rugăciunea nu diminuează în mod semnificativ gândurile și înclinațiile dăunătoare, chimia trupului poate fi în cauză. Gândurile intrusive sunt un simptom al tulburării obsesiv-compulsive, al depresiei post-partum și al tulburării de deficit de atenție, printre altele. Așa cum Dumnezeu ne-a pus la dispoziție profesioniști instruiți care să ne sfătuiască în problemele spirituale, El ne-a pus la dispoziție doctori și consilieri care să ne ajute în privința fizicului. Dacă gândurile intruzive devin deosebit de istovitoare, trebuie să-ți dai seama că acea „cale a veșniciei” (Psalmul 139.24) poate face necesară umilința de a cere ajutor.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Sunt gândurile intruzive un păcat? Sunt gândurile spontane de violență, sexualitate sau blasfemie păcat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries