settings icon
share icon
Întrebare

E greșit să fii frustrat în privința lui Dumnezeu?

Răspuns


Frustrarea e acel sentiment de nerăbdare și anxietate la care ajungem când ne gândim că nevoile noastre nu sunt îndeplinite sau când ne confruntăm cu probleme aparent de nedepășit. Uneori, Dumnezeu e ținta nerăbdării și a nemulțumirii – devenim frustrați în privința Lui. Frustrarea în privința lui Dumnezeu, a căilor Lui și a felului în care lucrează cu noi poate fi o piatră de poticnire pentru creștini. Dumnezeu poate rezolva cu ușurință această problemă – de ce nu o face? Dumnezeu știe că am o nevoie – unde este El? Puțini creștini nu au fost frustrați în privința Domnului pentru un motiv sau altul la un moment dat în viața lor.

Marta e un caz de acest fel (Luca 10.38-42). Isus era în vizită în casa lor, și Marta voia să-L servească pe Isus cu o mâncare bună. Scriptura spune că „era împărțită cu multă slujire". Între timp, sora Martei, Maria, „s-a așezat jos, la picioarele Domnului, și asculta cuvintele Lui". În lucrul ei, Marta a simțit că merita puțin ajutor în bucătărie, și frustrarea ei a dat peste margini. „A venit repede la El și I-a zis: «Doamne, nu-Ți pasă că soră-mea m-a lăsat să slujesc singură? Zi-i dar să-mi ajute.»" De observat că Marta era frustrată atât în privința Mariei, fiindcă nu o ajuta, cât și în privința Domnului, fiindcă îi îngăduia Mariei să fie „leneșă". Isus a calmat-o pe această prietenă a Lui: „Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi și te frămânți tu." Apoi a profitat de ocazie să prezinte o lecție despre a sta liniștit și a-L cunoaște pe Dumnezeu (Psalmul 46.10) – o lecție pe care o uităm atunci când suntem frustrați.

O altă istorie binecunoscută e cea a lui Iona. Și el a experimentat ce înseamnă să fii frustrat în privința lui Dumnezeu. Iona a auzit cuvânt din partea lui Dumnezeu, dar nu i-a plăcut ceea ce a auzit (Iona 1.1-3a). După ce fără tragere de inimă le-a vestit mesajul lui Dumnezeu ninivitenilor, Iona a fost convins că nu vor asculta și că va avea satisfacția să-i vadă măcelăriți de un Dumnezeu răzbunător. Spre neplăcerea lui Iona, nivivitenii au răspuns cu pocăință și umilință față de Dumnezeu (Iona 3.5-10). Iona era frustrat. Simțul dreptății pe care îl avea intra în conflict cu îndurarea lui Dumnezeu. Pentru a înrăutăți lucrurile, planta cu frunze mari sub care Iona stătea la umbră a fost făcută să se ofilească de Dumnezeu, lăsându-l pe Iona în bătaia soarelui arzător (Iona 4.7). Frustrarea lui Iona a crescut până în punctul în care Iona a dorit să moară (Iona 4.9). Dumnezeu a trebuit să-i amintească profetului Său furios că perspectiva lui era greșită: lui Iona îi păsa mai mult de o plantă ofilită decât de un oraș mare plin cu oameni. Frustrarea ne poate întuneca vederea și ne poate înăbuși compasiunea.

E greșit să fii frustrat în privința lui Dumnezeu? Da, este. Frustrarea e un produs al naturii noastre umane păcătoase. Frustrarea în privința lui Dumnezeu poate fi dovada lipsei de încredere în El sau o înțelegere greșită a cine este El. Dacă Dumnezeu e perfect – și Biblia spune că este (Psalmul 18.30) – atunci are intenții perfecte, potrivire în timp perfectă, metode perfecte și rezultate perfecte. Când ne concentrăm atenția asupra lui Dumnezeu și ne încredem în El, vom cunoaște pacea, nu frustrarea (Isaia 26.3).

Frustrarea noastră în privința lui Dumnezeu poate fi un produs secundar al încăpățânării noastre. Când ambițiile noastre intră în conflict cu scopurile lui Dumnezeu, în mod natural vom fi frustrați. Niciodată sfatul nu e să lupți împotriva lui Dumnezeu. Saul din Tars a învățat această lecție pe pielea sa, și Isus a trebuit să-i amintească faptul că „este greu să arunci cu piciorul înapoi în vârful unui ţepuș" (Fapte 26.14). O rugăciune simplă de supunere în umilință ne dă mult mai multă alinare decât dacă insistăm cu încăpățânare în dreptul planurilor noastre.

Dumnezeu le spune taților pământești: „Nu întărâtați pe copiii voștri." (Coloseni 3.21) Cu siguranță, Dumnezeu nu vrea să-i întărâte pe copiii Săi. Când simțim frustrare în privința lui Dumnezeu, acest lucru se datorează unei lipse de înțelegere din partea noastră, nu a unei lipse din partea lui Dumnezeu. Cel mai bun mod de a aborda frustrarea în privința lui Dumnezeu este să te supui voii Sale, să accepți felul în care potrivește El timpul și să te încrezi în bunătatea Lui. „Și aruncați asupra Lui toate îngrijorările voastre [și nerăbdarea și frustrarea], căci El Însuși îngrijește de voi." (1 Petru 5.7)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E greșit să fii frustrat în privința lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries