settings icon
share icon
Întrebare

A avut Iisus frați şi surori?

Răspuns


Frații lui Iisus sunt menționați în câteva versete biblice. Matei 12:46, Luca 8:19, şi Marcu 3:31 spun că mama lui Iisus şi frații Lui au venit să-L vadă. Biblia ne spune că Iisus a avut patru frați: Iacov, Iosif, Simon şi Iuda (Matei 13:55). De asemenea, Biblia ne spune că Iisus a avut surori, dar nu se specifică numele şi numărul lor (Matei 13:56). În Ioan 7:1-10 este relatat cum frații Săi merg la o sărbătoare în timp ce Iisus rămâne în urmă. În Fapte 1:14, mama şi frații Săi sunt prezentați cum se roagă împreună cu ucenicii. Galateni 1:19 menționează că Iacov a fost fratele lui Iisus. Concluzia firească ce se poate tragea în urma citirii acestor pasaje este că Iisus a avut frați de sânge.

Unii romano-catolici susțin că aceşti “frați” erau de fapt verii lui Iisus. Totuşi, în greacă este folosit termenul pentru “frate”, deşi uneori noi îl putem utiliza cu referire la alte rude ale noastre. Termenul din greacă pentru “văr” nu a fost folosit. Mai mult, dacă ei erau verii lui Iisus, de ce au fost prezentați adesea ca fiind cu Maria, mama lui Iisus? În contextul venirii mamei şi fraților Săi sa-L vadă, nu este nimic care să indice faptul că ei ar fi fost altcineva decât frații Săi de sânge.

Un al doilea argument adus de romano-catolici este acela că frații şi surorile lui Iisus ar fi fost copiii lui iosif dintr-o căsătorie anterioară. S-a inventat o întreagă teorie care spune că Iosif ar fi fost mult mai mare decât Maria, fiind căsătorit anterior, având mai mulți copii şi care a rămas văduv înainte de a se căsători cu Maria, teorie ce nu are nici un fundament biblic. Problema cu această abordare este că Biblia nici măcar nu pomeneşte de faptul că Iosif ar fi fost căsătorit sau că ar fi avut copii înainte de a se căsători cu Maria. Dacă Iosif ar fi avut cel puțin şase copii înainte de a se căsători cu Maria, de ce nu sunt ei menționați ca fiind prezenți în călătoria lui Iosif şi Maria la Betleem (Luca 2:4-7) sau în călătoria lor în Egipt (Matei 2:13-15) sau în călătoria lor înapoi în Nazaret (Matei 2:20-23)?

Nu este nici un argument biblic pentru care să credem că aceşti frați şi surori ar fi fost altceva decât copiii lui Iosif şi ai Mariei. Aceia care se opun ideii că Iisus ar fi avut frați şi surori de sânge, fac lucrul acesta nu în urma studierii Scripturii, ci dintr-o gândire preconcepută privind perpetuarea virginității Mariei, aspect asupra căruia Scriptura este foarte clară: “Dar (Iosif) n-a cunoscut-o (pe Maria) până ce ea a născut un fiu. Şi el i-a pus numele Iisus” (Matei 1:25). Iisus a avut frați şi surori de sânge, care erau copiii lui Iosif şi ai Mariei. Aceasta este învățătura clară a Cuvântului lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

A avut Iisus frați şi surori?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries