settings icon
share icon
Întrebare

De câte ori a trimis Dumnezeu foc din cer?

Răspuns


Focul a coborât din cer de mai multe ori în istoria biblică. Biblia consemnează cel puțin șase dintre aceste cazuri:

Focul a căzut din cer și a distrus turmele lui Iov (Iov 1:16). Acesta a fost un atac direct din partea lui Satan, dar, așa cum se explică în partea anterioară a cărții (Iov 1), Satan a acționat cu permisiunea lui Dumnezeu (versetul 12). A fost o tragedie îngăduită de Dumnezeu și care, în cele din urmă, I-a adus slavă lui Dumnezeu. De partea cealaltă a încercărilor sale, Iov a fost binecuvântat cu turme și mai mari (Iov 42:12).

Focul care se cobora din cer era, de asemenea, un mijloc de judecată a lui Dumnezeu. Focul sub formă de sulf arzând a plouat din ceruri și a distrus Sodoma și Gomora (Geneza 19:24; Luca 17:29). De asemenea, Dumnezeu a folosit focul din cer pentru a-i judeca pe soldații trimiși de regele cel rău Ahazia pentru a-l aresta pe Ilie - de două ori, focul a coborât din cer pentru a mistui un grup de cincizeci de soldați trimiși pentru treburile regelui (2 Împărați 1:10, 12).

Dar focul din cer nu este exclusiv un mijloc de judecată. În cel puțin trei ocazii, Dumnezeu a trimis foc de sus pentru a mistui o jertfă: focul a coborât din cer pentru a mistui jertfa pe care David a oferit-o pe aria de treierat a lui Ornan Iebusitul (1 Cronici 21:26); pentru a mistui jertfa de la sfințirea Templului, în prezența regelui Solomon și a poporului lui Israel (2 Cronici 7:1); și pentru a mistui jertfa lui Ilie pe Muntele Carmel, ca răspuns la simpla rugăciune a profetului (1 Regi 18:38).

În fiecare jertfă mistuită de focul din cer, Dumnezeu făcea o precizare importantă. În cazul lui David, Dumnezeu ierta păcatul lui David de a efectua un recensământ și de a opri o plagă în Israel. De asemenea, alegea locul în care urma să fie construit viitorul Templu. În cazul lui Solomon, Dumnezeu consacra acel loc ca fiind locul în care Numele Său va locui pentru totdeauna (2 Cronici 7:16). Reacția poporului a fost de a se închina Domnului și de a spune: "Căci este bun, căci îndurarea Lui ţine în veac!" (2 Cronici 7:3) În cazul lui Ilie, Dumnezeu îi făcea de rușine pe profeții lui Baal, al cărui zeu nu trimitea foc, și își revendica titlul de drept de Domn, Dumnezeu al lui Israel. Poporul de pe muntele Carmel, "când a văzut . . . lucrul acesta, au căzut cu faţa la pământ şi au zis: «Domnul este adevăratul Dumnezeu! Domnul este adevăratul Dumnezeu!»" (1 Împărați 18:39).

Interesant este faptul că, în timpul slujbei pământești a lui Isus, doi dintre ucenicii Săi, Iacov și Ioan, au vrut să cheme focul din cer pentru a judeca un sat samaritean care nu L-a primit pe Domnul. Cu toate acestea, Isus "S-a întors spre ei și i-a certat" (Luca 9:55). El nu venise "să osândească lumea, ci să mântuiască lumea" (Ioan 3:17). Iacov și Ioan, numiți pe bună dreptate "fiii tunetului" (Marcu 3:17), voiau ceea ce ei credeau că este drept, dar ideea lor era contrară planului de îndurare al lui Dumnezeu. Dreptatea lui Dumnezeu va veni, dar în termenii Lui, nu ai noștri.

În timpul necazului de la sfârșitul vremurilor, falsul profet va face să coboare foc din cer ca mijloc de a-i înșela pe oameni să se închine Anticristului (Apocalipsa 13:13).

Și, la sfârșitul mileniului, Dumnezeu promite că va distruge armatele lui Gog și Magog cu foc din cer (Apocalipsa 20:9).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De câte ori a trimis Dumnezeu foc din cer?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries