settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau fiii lui Dumnezeu şi fetele oamenilor din Geneza 6:1-4?

Răspuns


Geneza 6:1-4 spune: "Când au început oamenii să se înmulţească pe faţa pământului, şi li s-au născut fete, fiii lui Dumnezeu au văzut că fetele oamenilor erau frumoase; şi din toate şi-au luat de neveste pe acelea pe care şi le-au ales. Atunci Domnul a zis: „Duhul Meu nu va rămânea pururea în om, căci şi omul nu este decât carne păcătoasă: totuşi zilele lui vor fi de o sută douăzeci de ani”. Uriaşii erau pe pământ în vremurile acelea, şi chiar şi după ce s-au împreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor, şi le-au născut ele copii: aceştia erau vitejii cari au fost în vechime, oameni cu nume". Au existat numeroase păreri cu privire la cine erau fiii lui Dumnezeu şi de ce copiii pe care ei le-au avut cu fetele oamenilor au dat naştere unei generaţii de uriaşi (în textul original se foloseşte expresia Nefilim pentru a indica identitatea acestora).

Principalele 3 puncte de vedere cu privire la identitatea “fiilor lui Dumnezeu" sunt că (1) ei erau îngeri căzuţi, sau că (2) ei erau oameni puternici şi influenţi, sau că (3) ei erau descendenţi credincioşi ai lui Set care s-au căsătorit cu descendenţi căzuţi ai lui Cain. Dacă am dori să oferim credit primului punct de vedere, ne-am putea baza pe faptul că în Vechiul Testament expresia “fiii lui Dumnezeu” întotdeauna se referă la îngeri (Iov 1:6; 2:1; 38:7). Însă o problemă a primului punct de vedere este faptul că Matei 22:30 indică faptul că îngerii nu se căsătoresc. Biblia nu ne oferă nici un motiv să credem că îngerii ar putea fi în măsură să se reproducă. Punctele de vedere al doilea şi al treilea nu au această problemă.

Slăbiciunea punctelor de vedere al doilea şi al 3-lea constă în aceea că bărbaţii obişnuiţi care se căsătoresc cu femei obişnuite nu pot da naştere unei generaţii de oameni despre care să se spună că sunt “uriaşi” sau “viteji şi oameni cu nume”. Mai mult, de ce ar hotărî Dumnezeu să inunde pământul la potop (Geneza 6:5-7) când Dumnezeu ar fi iertat faptul că bărbaţii puternici sau urmaşii lui Set se căsătoriseră cu fetele oamenilor sau descendenţii lui Cain. Judecata din Geneza 6:5-7 este legată de ceea ce se arată în Geneza 6:1-4. Numai căsătoriile obscene şi pervertite ale îngerilor căzuţi cu fetele oamenilor ar părea să justifice o astfel de judecată necruţătoare.

Slăbiciunea primului punct de vedere stă în faptul că Matei 22:30 spune: “Căci la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer”. Cu toate acestea, acest inconvenient nu ar putea fi înlăturat decât dacă interpretarea textului nu spune în mod necesar că “îngerii nu sunt în măsură să se căsătorească”. Totuşi, textul indică faptul că numai acei îngeri nu se pot căsători. În al doilea rând, Matei 22:30 se referă la “îngerii din cer”. El nu se referă la îngerii căzuţi, cărora nu le pasă de ordinea pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru creaţie şi caută în mod active modalităţi prin care să distrugă planul lui Dumnezeu. Faptul că îngerii sfinţi ai lui Dumnezeu nu se căsătoresc nu înseamnă în mod necesar că acelaşi lucru este valabil în cazul lui satan şi a demonilor săi.

Cred că primul punct de vedere este cel mai probabil în acest sens. Da, este o “contradicţie” interesantă să spui că îngerii sunt lipsiţi de sex şi apoi să spui că “fiii lui Dumnezeu” erau îngeri căzuţi care au procreat prin căsătoria cu fetele oamenilor. Totuşi, chiar dacă îngerii sunt fiinţe spirituale (Evrei 1:14), ei pot lua forma fizică a oamenilor (Marcu 16:5). Bărbaţii din Sodoma şi Gomora au dorit să aibă relaţii sexuale cu doi îngeri care erau împreună cu Lot (Geneza 19:1-5). Este plauzibil că îngerii să fie capabili să ia formă fizică umană, chiar până la a replica sexualitatea umană şi posibil chiar să fie capabili de reproducere. De ce îngerii căzuţi nu săvârşesc acest lucru mai des? Se pare că Dumnezeu i-a închis pe îngerii căzuţi care au comis acest păcat grav, astfel încât ceilalţi să nu mai facă acelaşi lucru (după cum este menţionat în Iuda 6). Comentatorii timpurii evrei, precum şi scrierile apocrife sunt unanime în aceea că “fiii lui Dumnezeu” menţionaţi în Geneza 6:1-4 se referă la îngerii căzuţi. Desigur că aceasta nu închide complet subiectul nostru. Cu toate acestea, punctul de vedere potrivit căruia Geneza 6:1-4 se refera la îngeri căzuţi care aveau relaţii intime cu femei ale oamenilor are o bază contextuală, gramaticală şi istorică foarte puternică.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau fiii lui Dumnezeu şi fetele oamenilor din Geneza 6:1-4?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries