settings icon
share icon
Întrebare

Ce sunt fericirile?

Răspuns


Fericirile sunt opt declarații de fericire rostite de Isus la începutul Predicii de pe munte (Matei 5.3-12), care toate încep cu „Ferice de...". E în discuție numărul exact al fericirilor. Unii spun că sunt șapte, nouă sau zece fericiri, dar numărul pare să fie opt (versetele 10-12 din Matei fiind o singură fericire).

Cuvântul grecesc tradus cu „ferice" înseamnă „bunăstare și prosperitate spirituală". Este un cuvânt care se referă la o bucurie profundă a sufletului. Aceia care vor experimenta prima parte a unei fericiri (cei săraci, cei care plâng, cei blânzi, cei flămânzi după neprihănire, cei milostivi, cei cu inima curată, cei împăciuitori și cei persecutați) vor experimenta, de asemenea, a doua parte a fericirii (Împărăția cerurilor, mângâierea, moștenirea pământului, săturarea, mila, vederea lui Dumnezeu, chemarea ca fii ai lui Dumnezeu, moștenirea Împărăției cerurilor). Cei de care e ferice au parte de mântuire și au intrat în Împărăția lui Dumnezeu, experimentând în avans din ceea ce va însemna cerul. O altă interpretare posibilă a fericirilor este că acestea sunt exclamații de felul „O, cât de fericiți sunt..."

Fericirile descriu ucenicul ideal și răsplătirile lui atât din prezent, cât și din viitor. Omul descris de Isus în acest pasaj are o calitate diferită de caracter și stil de viață decât a celor care sunt „în afara Împărăției". Ca formă literară, fericirea se găsește și în Vechiul Testament, în mod deosebit în Psalmi (1.1, 34.8, 65.4, 128.1) și în alte locuri din Noul Testament (Ioan 20.29, Romani 14.22, Iacov 1.12, Apocalipsa 14.13).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce sunt fericirile?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries