settings icon
share icon
Întrebare

De ce au femeile un rol atât de neînsemnat în Biblie?

Răspuns


Este de netăgăduit faptul că relativ puține femei sunt menționate în Biblie și extrem de puține au ceea ce s-ar putea considera roluri "majore". Motivele pentru acest lucru sunt în principal culturale. Cu toate acestea, mai multe femei din Biblie au avut roluri uriașe, iar onoarea le-a fost acordată până în ziua de azi.

În timpul perioadelor istorice acoperite de Biblie, majoritatea societăților erau patriarhale, ceea ce înseamnă că bărbații dețineau puterea exclusivă, cu rarele excepții ale unei regine conducătoare. Această dinamică a puterii se extindea la fiecare parte a vieții, inclusiv la religie, guvern și familie. Deoarece Biblia consemnează în principal evenimente istorice, cum ar fi apariția națiunii Israel și acțiunile conducătorilor, cum ar fi profeții, preoții și regii, marea majoritate a persoanelor menționate sunt bărbați.

Mulți cercetători ai Bibliei subliniază faptul că numărul de femei care sunt consemnate în Biblie este neobișnuit, având în vedere societatea dominată de bărbați, în care a fost scrisă Biblia. Includerea relatărilor care includeau femei, de la Ana, Rut, Estera și Debora în Vechiul Testament, până la Maria, Elisabeta și Priscila în Noul Testament, pare să indice că Dumnezeu le prețuiește pe femei mai mult decât o făcea societatea în ansamblu. De remarcat în mod deosebit este relatarea învierii. Ucenicii lui Isus, toți bărbați, se ascundeau de frică, în timp ce femeile au mers la mormânt, au descoperit că e gol, L-au întâlnit pe Domnul înviat și au devenit primele evangheliste din lume (Matei 28).

În cea mai mare parte a istoriei lumii, femeile au jucat un rol cu o importanță mai mică decât rolul bărbaților, iar această realitate este reflectată cu acuratețe în Biblie. Majoritatea regilor și a altor conducători au fost bărbați. Femeile erau obișnuite să fie relegate la roluri secundare. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeia de la fântână a fost șocată de faptul că Isus i-a vorbit: "Femeia samariteancă I-a zis: «Cum Tu, iudeu, ceri să bei de la mine, femeie samariteancă?» Iudeii, în adevăr, n-au legături cu samaritenii." (Ioan 4:9) Nu doar faptul că era samariteancă, ci faptul că era o femeie a determinat-o să creadă că Isus o va trece cu vederea. Dar se înșela; Isus venise să-i caute și să-i salveze pe toți cei pierduți, inclusiv pe femei. Și, în Hristos, bărbații și femeile sunt absolut egali (Galateni 3:28).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce au femeile un rol atât de neînsemnat în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries