settings icon
share icon
Întrebare

Pot femeile sluji ca diaconi în biserică?

Răspuns


Scriptura nu vorbește foarte clar despre faptul că o femeie poate sau nu să slujească ca diacon. Afirmația că diaconii trebuie să fie „bărbați cinstiți (traducere din Biblia în limba engleză)" (1 Timotei 3.8) și calificativul „bărbați ai unei singure neveste" (1 Timotei 3.12) par să descalifice femeile de la a sluji ca diaconi. Totuși, unii interpretează 1 Timotei 3.11 ca făcând referire la femei aflate în rol de diacon, pentru că cuvântul grecesc tradus cu „neveste" poate fi tradus și cu „femei". Pavel pare să se refere aici nu la nevestele diaconilor, ci la femeile care slujesc ca diaconi. Folosirea cuvântului de asemenea ca introducere în versetul 11 sugerează un al treilea grup de conducători, pe lângă episcopi și diaconi. De asemenea, Pavel nu prezintă cerințe pentru soțiile bătrânilor bisericii atunci când conturează calificativele pentru slujba de bătrân al bisericii. De ce ar enumera calificative pentru soțiile diaconilor? Dacă ar fi fost important ca soțiile conducătorilor să se comporte într-un anumit fel, e logic să presupunem că ar fi mai mult – sau cel puțin la fel de – preocupat de soțiile bătrânilor bisericii, de vreme ce aceștia se află într-o poziție mai proeminentă în biserică. Dar el nu prezintă nicio cerință cu privire la soțiile bătrânilor bisericii.

Romani 16.1 face referire la Fivi cu aceleași cuvinte pe care le folosește Pavel în 1 Timotei 3.12. Este neclar, totuși, dacă Pavel spune că Fivi e diaconiță sau doar o slujitoare. În Biserica Primară, femeile slujitoare îngrijeau de credincioșii bolnavi, de săraci, de străini și de cei întemnițați. Ele le învățau pe femei și pe copii (Tit 2.3-5). E posibil ca Fivi să nu fi avut desemnarea oficială de „diacon", dar Pavel a privit-o cu suficientă considerație încât să-i încredințeze responsabilitatea extraordinară de a duce epistola lui Bisericii din Roma (Romani 16.1-2). În mod clar, nu a văzut-o inferioară sau mai puțin capabilă, ci ca o membră de încredere și de valoare a Trupului lui Cristos.

Scriptura nu oferă mult suport pentru ideea de femei în rol de diacon, dar nici nu le descalifică. Unele biserici au instituit slujba de diaconiță, dar majoritatea o diferențiază într-o anumită formă de slujba diaconilor bărbați. Dacă o biserică instituie poziția de diaconiță, conducerea acelei biserici trebuie să se asigure că diaconița e în supunere față de restricțiile pe care Pavel le pune asupra lucrării femeilor în alte pasaje (cum sunt 1 Timotei 2.11-12), așa cum toată conducerea trebuie să fie în supunere față de autoritatea structurii bisericii și, la urma urmei, față de autoritatea supremă, Isus Cristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Pot femeile sluji ca diaconi în biserică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries