settings icon
share icon
Întrebare

Pot femeile sluji ca bătrâni ai bisericii?

Răspuns


Există două puncte majore de vedere legate de întrebarea dacă femeile pot sluji sau nu ca bătrâni ai bisericii. Punctul de vedere egalitarian susține că femeile pot sluji ca bătrâni ai bisericii atâta timp cât îndeplinesc cerințele prezentate în 1 Timotei 3.1-7 și Tit 1.5-9. punctul de vedere complementarian afirmă opusul și susține că, în cadrul bisericii, femeilor nu li se permite să slujească în atribuțiile unui bătrân al bisericii.

Să privim în 1 Timotei 3.1-7: „Adevărat este cuvântul acesta: «Dacă râvnește cineva să fie episcop, dorește un lucru bun.» Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat, înțelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeți, în stare să-i învețe pe alții. Să nu fie nici bețiv, nici bătăuș, nici doritor de câștig mârșav, ci să fie blând, nu gâlcevitor, nu iubitor de bani; să-și chivernisească bine casa și să-și țină copiii în supunere cu toată cuviința. Căci dacă cineva nu știe să-și cârmuiască bine casa lui, cum va îngriji de Biserica lui Dumnezeu? Să nu fie întors la Dumnezeu de curând, ca nu cumva să se îngâmfe și să cadă în osânda Diavolului. Trebuie să aibă și o bună mărturie din partea celor de afară, pentru ca să nu ajungă de ocară și să cadă în cursa Diavolului." (În Biblia în limba engleză e prezent pronumele el, lui. – n.tr.)

Primul lucru de observat în acest pasaj este numărul de pronume masculine („el" și „lui"). Pronumele el, al lui și lui apar de zece ori în 1 Timotei 3.1-7. Simpla citire cursivă a acestui pasaj va face ca un om obișnuit să concluzioneze că rolul unui bătrân al bisericii/episcop trebuie ocupat de un bărbat. Sintagma „bărbatul unei singure neveste" indică de asemenea că slujba unui bătrân al bisericii este atribuită/destinată să fie îndeplinită de bărbați. Aceleași aspecte sunt evidențiate în pasajul paralel din Tit 1.5-9.

Pasajele care descriu calificativele sau sarcinile bătrânilor bisericii/episcopilor nu lasă ușă deschisă ca femeile să slujească ca bătrâni ai bisericii. De altfel, folosirea constantă a pronumelor și a terminologiei masculine este un argument puternic în favoarea slujbei de bătrân al bisericii/ episcop care să fie limitată doar la bărbați. În privința altor chestiuni legate de această dezbatere, interzicerea ca femeile să slujească în rol de bătrâni ai bisericii nu este o dovadă de șovinism. În niciun caz nu e vorba că bărbații sunt superiori femeilor, ci că Dumnezeu restrânge slujba de bătrân al bisericii numai la bărbați, pentru că așa a structurat biserica să funcționeze. Bărbații cu teamă de Dumnezeu trebuie să slujească în funcții de conducere, în timp ce femeile slujesc în rolurile de susținere de importanță crucială.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Pot femeile sluji ca bătrâni ai bisericii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries