settings icon
share icon
Întrebare

Care este felul potrivit de a ne ruga?

Răspuns


Cum este cel mai bine să ne rugăm: stând în picioare, așezați, îngenuncheați sau aplecați? Trebuie să ținem mâinile deschise, împreunate sau ridicate înspre Dumnezeu? Trebuie să ținem ochii închiși la rugăciune? Este mai bine să ne rugăm într-o clădire de biserică sau afară, în natură? Trebuie să ne rugăm dimineața când ne trezim sau seara înainte de a ne culca? Există anumite cuvinte pe care trebuie să le spunem în rugăciunile noastre? Cum să ne începem rugăciunea? Care este cel mai bun mod de a încheia o rugăciune? Aceste întrebări și altele sunt întrebări obișnuite despre rugăciune. Care este felul potrivit de a ne ruga? Chiar contează vreunul dintre lucrurile de mai sus?

Mult prea adesea rugăciunea este văzută ca o „formulă magică”. Unii cred că dacă nu spunem exact cuvintele potrivite sau dacă nu ne rugăm în poziția corectă, Dumnezeu nu va auzi și nu va răspunde la rugăciunea noastră. Acest lucru este complet nebiblic. Dumnezeu nu ne răspunde la rugăciuni bazat pe timpul în care ne rugăm, locul în care suntem, poziția în care e corpul nostru sau ordinea în care aranjăm cuvintele în rugăciunile noastre. În 1 Ioan 5.14-15 ni se spune să avem încredere atunci când venim în fața lui Dumnezeu în rugăciune, știind că El ne aude și ne va da orice Îi cerem, atâta timp cât este după voia Sa. În mod similar, Ioan 14.13-14 declară: „Și orice veți cere în Numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul. Dacă veți cere ceva în Numele Meu, voi face.” Potrivit cu acest text și cu multe altele din Scriptură, Dumnezeu răspunde cererilor din rugăciuni în baza faptului că sunt făcute potrivit cu voia Sa și în Numele lui Isus (pentru a-I aduce glorie lui Isus).

Așadar, care este felul potrivit de a ne ruga? Filipeni 4.6-7 ne spune să ne rugăm fără să fim îngrijorați, să ne rugăm pentru toate lucrurile și să ne rugăm cu inimi mulțumitoare. Dumnezeu va răspunde la toate aceste rugăciuni cu darul păcii Sale în inima noastră. Felul potrivit de a ne ruga este să ne vărsăm inimile în fața Domnului, fiind cinstiți și deschiși cu Dumnezeu, devreme ce El deja ne cunoaște mai bine decât ne cunoaștem noi pe noi înșine. Trebuie să ne prezentăm cererile în fața lui Dumnezeu, având în minte faptul că Dumnezeu știe ce este mai bine și nu va îndeplini o cerere care nu este potrivită cu voia Sa pentru noi. Trebuie să ne exprimăm dragostea, recunoștința și închinarea în fața lui Dumnezeu în rugăciune, fără să ne îngrijorăm cu privire la cuvintele potrivite pe care să le rostim. Dumnezeu este mai interesat de ceea ce este în inimile noastre decât de elocvența cuvintelor noastre.

Locul unde Biblia se apropie cel mai mult de a da un „model” de rugăciune este în Rugăciunea Tatăl nostru în Matei 6.9-13. Este important să înțelegem că Rugăciunea Domnească nu este o rugăciune pe care trebuie să o memorăm și să I-o recităm lui Dumnezeu. Este un exemplu pentru elementele care trebuie să fie incluse într-o rugăciune – închinare, încredere în Dumnezeu, cerere, mărturisire și supunere. Trebuie să ne rugăm pentru lucrurile despre care vorbește Rugăciunea Tatăl nostru, folosind propriile cuvinte și „personalizând-o” la călătoria noastră cu Dumnezeu. Felul potrivit de a ne ruga este să ne „vărsăm” inima înaintea lui Dumnezeu. Stând în picioare, așezați sau îngenuncheați; cu mâinile deschise sau împreunate; cu ochii deschiși sau închiși; într-o biserică, acasă ori afară; dimineața sau seara – toate acestea sunt chestiuni colaterale supuse preferințelor, convingerilor și situațiilor personale. Dorința lui Dumnezeu este ca rugăciunea să fie o legătură reală și personală între El și noi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este felul potrivit de a ne ruga?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries