settings icon
share icon
Întrebare

Cum definește Biblia o bună familie creștină?

Răspuns


O familie creștină bună este una care se aliniază conform principiilor biblice și una în care fiecare membru al ei înțelege și împlinește rolul dat lui de Dumnezeu. Familia nu e o instituție concepută de om. A fost creată de Dumnezeu pentru beneficiul omului, și omului i s-a dat administrarea ei. Unitatea de bază familială biblică e alcătuită dintr-un bărbat și o femeie – soția lui – și copiii lor naturali sau adoptați. Familia extinsă poate include rude de sânge sau căsătorie, cum sunt bunicii, nepoatele, nepoții, verișorii, mătușile și unchii. Unul dintre principiile fundamentale ale unității familiale este că aceasta implică un angajament rânduit de Dumnezeu pentru toată viața membrilor ei. Soțul și soția sunt responsabili să o țină laolaltă, indiferent de atitudinea din prezent a culturii înconjurătoare.

Bineînțeles, prima cerință pentru membrii unei familii creștine este ca toți să fie creștini, care să aibă o relație adevărată cu Isus Cristos ca Domn și Mântuitor al lor. Efeseni 5.22-23 prezintă principiile călăuzitoare pentru soți și pentru soții în cadrul căsniciei creștine. Soțului i se cere să-și iubească soția așa cum Cristos Și-a iubit Biserica, și o soție trebuie să-și respecte soțul și să fie gata să se supună conducerii lui în familie. Rolul de conducere al soțului trebuie să înceapă cu propria relație spirituală cu Dumnezeu și apoi să se reverse în instruirea soției și a copiilor lui în valorile scripturale, conducând familia în adevărul biblic. Tații sunt instruiți să-și crească copiii în „mustrarea și învățătura Domnului” (Efeseni 6.4). Tatăl trebuie și să asigure cele necesare familiei. Dacă nu face acest lucru, „s-a lepădat de credință și este mai rău decât un necredincios” (1 Timotei 5.8). Așadar, un bărbat care nu depune efort să asigure cele necesare familiei nu se poate numi cu adevărat creștin. Aceasta nu înseamnă că soția nu poate participa în susținerea familiei – Proverbele 31 demonstrează că o soție evlavioasă poate cu siguranță să facă acest lucru – însă purtarea de grijă de familie nu e în primul rând responsabilitatea ei, ci a soțului.

Femeia i-a fost dată bărbatului cu scopul de a-i fi ajutor (Genesa 2.18-20) și pentru a naște copii. Soțul și soția dintr-o căsnicie creștină trebuie să-și rămână credincioși unul altuia pentru tot restul vieții. Dumnezeu declară egalitatea de valoare, prin faptul că bărbații și femeile sunt creați după chipul lui Dumnezeu și, prin urmare, sunt egali ca valoare în ochii Lui. Totuși, aceasta nu înseamnă că bărbații și femeile au roluri identice în viață. În general, femeile sunt mai experte în creșterea și îngrijirea celor mici, în timp ce bărbații sunt mai bine echipați să poarte de grijă de familie și să o protejeze. Prin urmare, cei doi sunt egali în statut, dar fiecare dintre ei are un rol diferit de jucat în căsnicia creștină.

O căsnicie creștină, temelia familiei creștine, urmează instrucțiunile biblice cu privire la sex. Biblia contrazice conceptul din multe culturi că divorțul, trăirea împreună în afara căsătoriei și căsătoria între persoane de același sex sunt lucruri acceptabile în ochii lui Dumnezeu. Sexualitatea exprimată potrivit cu standardele biblice este o exprimare minunată a dragostei și a angajamentului. În afara căsniciei, este un păcat.

Copiilor le sunt date două responsabilități principale în familia creștină: să asculte de părinți și să-i cinstească (Efeseni 6.1-3). Ascultarea de părinți este datoria copiilor până la vârsta de adult, dar cinstirea părinților e o responsabilitate pentru toată viața. Dumnezeu promite să dea binecuvântarea Lui acelora care își cinstesc părinții.

În mod ideal, într-o familie creștină toți membrii ei sunt dedicați lui Cristos și slujirii Lui. Când soțul, soția și copiii, cu toții îndeplinesc rolul care le este dat de Dumnezeu, atunci pacea și armonia domnesc în casă. Însă dacă încercăm să avem o familie creștină fără ca Cristos să fie Capul ei sau fără să aderăm la principiile biblice pe care Domnul ni le-a dat cu iubire, casa va suferi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum definește Biblia o bună familie creștină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries