settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui un creștin să declare faliment?

Răspuns


Deși Biblia nu vorbește propriu-zis despre faliment, găsim în ea câteva principii care se pot aplica în acest caz, care să ne ajute să judecăm lucrurile.

Principiul biblic nr. 1. Avem responsabilitatea de a ne ține promisiunile și de a plăti ceea ce datorăm. Eclesiastul 5.4-5 spune: „Dacă ai făcut o juruință lui Dumnezeu, nu zăbovi s-o împlinești, căci Lui nu-I plac cei fără minte; de aceea împlinește juruința pe care ai făcut-o. Mai bine să nu faci nicio juruință decât să faci o juruință și să n-o împlinești.”

Principiul biblic nr. 2. Trăirea pe credit, fără a plăti înapoi ceea ce datorăm e o caracteristică a celor răi. Psalmul 37.21 spune: „Cel rău ia cu împrumut și nu dă înapoi, dar cel neprihănit este milos și dă.” Creștinii nu trebuie în niciun fel să se comporte ca „cel rău”.

E oare potrivit ca un creștin aflat în datorii să își „rezolve rapid” problema declarând faliment? Pe baza acestor versete, răspunsul este „Nu”. Creștinul e obligat să plătească ceea ce a convenit să plătească în termenii originali ai acordului. Lucrul acesta poate implica o schimbare a stilului de viață și o revizuire radicală a bugetului, însă administrarea bună a banilor face parte din trăirea în evlavie.

Sunt anumite feluri de faliment care sunt concepute ca să amâne efectuarea plății, în loc să o evite. În astfel de cazuri, datoria nu se șterge, și cel care depune declarația de faliment comunică intenția de a restitui datoria. Protecția instanței se prelungește până când respectivul are capacitatea să plătească. Acest tip de faliment nu încalcă principiile biblice discutate mai sus și ar fi, pentru fiecare creștin o chestiune de conștiință.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui un creștin să declare faliment?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries