settings icon
share icon
Întrebare

Care e cheia pentru a-L experimenta în mod real pe Dumnezeu?

Răspuns


Deși e extrem de popular în cercurile creștine, conceptul „experimentării lui Dumnezeu” nu se găsește în mod explicit în Scriptură. Sunt numeroase porunci în Scriptură privitoare la felul în care trebuie să ne relaționăm la Dumnezeu, dar experimentarea Lui nu e una dintre ele. Trebuie să Îl iubim pe Dumnezeu cu toată inima noastră (Deuteronomul 6.5), să-L ascultăm pe Dumnezeu (Deuteronomul 27.10, 1 Ioan 5.2), să ne încredem în Dumnezeu ( Ioan 14.1), să ne temem de Dumnezeu (Eclesiastul 12.13, 1 Petru 2.17) etc. Dar niciunde nu ne spune Biblia să-L „experimentăm pe Dumnezeu”. Definiția din dicționar pentru experimentare ca verb este „1) a participa sau a trece prin, 2) a fi mișcat emoțional sau estetic sau 3) a învăța prin experiență”.

Ce înseamnă așadar experimentarea lui Dumnezeu și cum o abordăm? Dacă începem cu definițiile din dicționar pentru experimentare, le punem laolaltă și le aplicăm la relația noastră cu Dumnezeu, ajungem la ceva de felul următor: „a lua parte la natura lui Dumnezeu, a fi mișcat de El și a învăța despre El prin familiaritate”.

Înainte de a putea lua parte la cine este Dumnezeu în vreun fel, trebuie să rezolvăm deplin două conflicte interioare. În primul rând, fiecare dintre noi e un păcătos fără speranță aflat într-o groapă din care nu putem scăpa prin propriile noastre eforturi (Romani 3.12). În al doilea rând, nimic din ceea ce facem prin noi înșine nu e acceptabil în fața Dumnezeului atotputernic – nici banii noștri dăruiți celor săraci, nici munca voluntară, nici mersul la biserică, nimic (Isaia 64.6). Scriptura ne spune că, pentru a rezolva aceste conflicte, trebuie să-L primim pe Isus Cristos în inima noastră ca Domn și Mântuitor și să-I dăm Lui viața noastră. Numai atunci cuvintele și acțiunile noastre sunt acceptabile în fața lui Dumnezeu (2 Corinteni 12.9-10). Așadar primul element-cheie pentru experimentarea lui Dumnezeu este să fii un „părtaș firii dumnezeiești” (2 Petru 1.4), și acest lucru se face numai prin credința în sângele curs al lui Cristos pe cruce pentru păcatul nostru.

A doua parte a definiției noastre pentru experimentarea lui Dumnezeu este să fii mișcat de El. Mișcarea lui Dumnezeu în sufletul omului este o funcție a Duhului Sfânt. Chiar de la începutul Creației, când Duhul lui Dumnezeu „Se mișca pe deasupra apelor” (Genesa 1.2), la mișcarea Duhului Sfânt în inima necredincioșilor, atrăgându-i la Cristos, Duhul Sfânt e implicat în mod activ în a ne mișca. Suntem mișcați de Dumnezeu prin faptul că ne atrage la credință (Ioan 6.44); Duhul Sfânt Se mișcă în inima noastră pentru a ne convinge de păcat și de nevoia pe care o avem de Mântuitorul (Ioan 16.7-9); și în noi, credincioșii, ne îndrumă, ne conduce, ne mângâie și ne influențează și, de asemenea, produce în noi roada Duhului Sfânt (Galateni 5.22-23). Pe lângă aceasta, Duhul Sfânt i-a mișcat pe autorii celor 66 de cărți ale Bibliei să consemneze exact ceea ce a insuflat El în inima și mintea lor (2 Petru 1.21), și prin Scriptură, Se mișcă înăuntrul nostru pentru a mărturisi împreună cu duhul nostru că suntem copiii Lui (Romani 8.16).

A treia parte a experimentării lui Dumnezeu este procesul care durează toată viața prin care învățăm despre El, devenind atât de intim familiarizați cu El, încât Îi dăm Lui viața noastră, fiindcă am ajuns să-L cunoaștem și să ne încredem în El cu totul. Acest lucru înseamnă să ajungem să înțelegem că e credincios, bun, sfânt, drept, neschimbător, omnipotent și suveran peste toate împrejurările. Unul dintre aspectele care provoacă bucurie în experimentarea lui Dumnezeu este cunoașterea intimă a dragostei Sale. Biblia ne spune că „Dumnezeu este dragoste” (1 Ioan 4.8, sublinierea adăugată). Experimentând dragostea Lui, putem începe să împărtășim dragostea noastră creștină cu alții, indiferent de circumstanțe, și acest lucru va produce în schimb din ce în ce mai multă dragoste, pe măsură ce alții experimentează dragostea Lui prin intermediul nostru.

Așadar, cheia experimentării lui Dumnezeu nu este așteptarea unei „experiențe” sau a unei exaltări emoționale. În schimb, e un proces de o viață de a-I aparține prin Cristos, de a fi mișcat de Duhul Sfânt, prin care suntem sfințiți, și de a crește în cunoașterea Lui.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care e cheia pentru a-L experimenta în mod real pe Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries