settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre experiențele aproape de moarte?

Răspuns


O experiență aproape de moarte are loc atunci când o persoană e în pragul morții și, revenindu-și, relatează o întâmplare neobișnuită, în general o experiență în afara trupului sau un fel de vedenie a raiului sau a iadului. Nu există suport specific scriptural pentru experiențele aproape de moarte. Mulți oameni folosesc 2 Corinteni 12.2-5 ca text biblic care dovedește experiențele aproape de moarte. Însă aceasta înseamnă să-ți permiți multă interpretare și să presupui că omul (se presupune că Pavel) era fie aproape mort, fie într-adevăr mort când s-a aflat în cer. Pasajul nu afirmă nicăieri că omul a murit sau că s-a aflat aproape de moarte. A fost o vedenie pe care i-a dat-o Dumnezeu despre rai, nu o experiență aproape de moarte.

Acestea fiind zise, nu e imposibil ca Dumnezeu să-i facă parte cuiva aflat aproape de moarte sau la fel de bine oricui o vedenie a raiului. Totuși, odată cu încheierea canonului biblic, vedeniile nu sunt o experiență normativă pentru creștini.

Trebuie să fim deosebit de atenți cu felul în care ne validăm experiențele. Cel mai important test al oricărei experiențe este să o compari cu Biblia. Satan e întotdeauna gata să provoace înșelăciune și să sucească gândirea oamenilor. „Și nu este de mirare, căci chiar Satana se preface într-un înger de lumină. Nu este mare lucru dar dacă și slujitorii lui se prefac în slujitori ai neprihănirii. Sfârșitul lor va fi după faptele lor.” (2 Corinteni 11.14-15)

Pentru că Biblia păstrează tăcerea referitor la experiențele aproape de moarte și cercetarea științifică nu a fost în stare să ne dea un răspuns bine întemeiat, pur și simplu nu putem accepta legitimitatea experiențelor aproape de moarte numai în baza lor. Ar fi prea mult să spunem că toate experiențele aproape de moarte sunt false, imaginate ori satanice, însă există totuși îngrijorări, din punct de vedere biblic, cu privire la validitatea experiențelor aproape de moarte. Din nou, orice descriere a unei experiențe aproape de moarte ar trebui să fie validată în raport cu adevărul Scripturii. Dacă o astfel de experiență vine de la Dumnezeu, se va alinia cu ceea ce El a spus deja în Cuvântul Lui și, în cele din urmă, Îi va aduce glorie în Numele lui Isus Cristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre experiențele aproape de moarte?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries