settings icon
share icon
Întrebare

Ce e existențialismul?

Răspuns


Existențialismul nu e atât de mult un sistem filosofic formulat precis, cât e o orientare generală înspre chestiuni filosofice. A fost cel mai popular în Europa la începutul secolului XX. A fost o reacție la încrederea excesivă a Iluminismului în rațiunea umană. Unii dintre factorii de influență care se pare că l-au făcut atractiv includ ideea lui Kierkegaard că credința creștină nu poate fi redusă la un set de propoziții raționale, ci că cuprinde, de asemenea, implicații emoționale și relaționale mai ample. În mod și mai semnificativ, evenimentele istorice cum au fost devastarea produsă de Primul Război Mondial, declinul economic din anii '20 și '30 și ororile celui de-al Doilea Război Mondial au arătat speranța falsă a modernismului că rațiunea umană poate birui toate problemele.

Existențialismul, în consecință, minimalizează capacitatea rațiunii umane. El pierde orice nădejde de a găsi o semnificație individuală și colectivă în raport cu locul cuiva într-un univers rațional, ordonat. Ordinea rațională în sine e privită de existențialiști cu suspiciune. Prin urmare, explicația rațională trece pe un loc secund, în favoarea altor abordări pentru găsirea înțelesului. Unii existențialiști exprimă semnificația în termenii realizărilor individuale privind transcenderea împrejurărilor în care se află. Alții o exprimă în termenii înțelesului care vine din conectarea și comunicarea cu alții cu privire la experiența umană. Experiența de a fi e obiectivul. Explicația rațională e pusă la o parte.

Cum poate un creștin răspunde util la afirmațiile existențialismului? Pe de-o parte, creștinul poate fi de acord că modernismul deține o speranță falsă în capacitatea rațiunii umane de a face față și de a depăși orice provocare. În adevăr, sunt multe lucruri care, potrivit cu învățătura biblică, sunt biruite numai prin harul lui Dumnezeu, inclusiv problema păcatului omului și moartea în sine. De asemenea, creștinii recunosc că sunt multe lucruri pe care rațiunea umană nu le poate descoperi și care se găsesc numai dacă Dumnezeu alege să le descopere. Pe de altă parte, creștinul nu e de acord cu sentimentul lipsei de speranță a existențialismului. Creștinismul evidențiază puternic două aspecte cu privire la viitor. Mai întâi, creștinismul prezintă judecata finală la care tot ceea ce e rău, ieșit din ordine și frânt va fi îndreptat, pentru că Cristos Se va întoarce la sfârșitul vremurilor să biruiască tot răul din Univers și să domnească peste toate lucrurile. În al doilea rând, creștinismul prezintă realitatea plină de nădejde din viitor pentru aceia care se încred în Cristos, și anume experiența învierii, viața veșnică și desăvârșirea absolută a sfințirii, toate acestea fiind oferite fără plată de harul lui Dumnezeu. O mulțime de pasaje biblice pot fi citate în privința acestor două aspecte referitoare la viitor. Iată numai unul dintre ele, Romani 6.23: „Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Cristos, Domnul nostru."

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e existențialismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries