settings icon
share icon
Întrebare

Există Satan?

Răspuns


Biblia ne informează în mod explicit despre existența lui Satan. E descris ca dușmanul omului (Genesa 3.15), tatăl minciunii (Ioan 8.44b) și acuzatorul (Apocalipsa 12.10), printre alte lucruri. Chiar numele „Satan” înseamnă „adversar”. Isaia 14.12-17 explică faptul că Satan a fost inițial o ființă angelică, însă a decis că vrea onoarea și închinarea care I se cuvin doar lui Dumnezeu și a fost dat afară din cer (vezi și Ezechiel 28.11-17).

De când a fost aruncat din cer (împreună cu îngerii care au ales să se răzvrătească împreună cu el), scopul lui Satan a devenit să se opună lui Dumnezeu și să-i conducă și pe oamenii de pe pământ în rebeliune. Satan are o anumită autoritate în lumea aceasta; el e numit „dumnezeul veacului acestuia” (2 Corinteni 4.4) și „domnul puterii văzduhului” (Efeseni 2.2). De aceea trebuie să urmăm îndemnul: „Fiți treji și vegheați! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită.” (1 Petru 5.8).

O modalitate majoră prin care Satan provoacă distrugere în viața noastră este prin înșelăciune. Când Satan ne înșală cu privire la cine este Dumnezeu, cine spune Dumnezeu că suntem și cine este el, obține putere și autoritate în viața noastră. „Satan nu există” e una dintre cele mai puternice minciuni pe care le spune Satan.

La creație, Dumnezeu i-a dat omenirii autoritate asupra pământului (Genesa 1.28). Când Adam și Eva nu L-au ascultat voit pe Dumnezeu, au cedat parte din autoritatea lor; ascultându-l pe Satan, s-au subjugat Diavolului. Totuși, la cruce Isus l-a dezbrăcat pe Satan de autoritatea lui: „Acum are loc judecata lumii acesteia, acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară.” (Ioan 12.31) „Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului.” (1 Ioan 3.8) Satan nu mai are autoritate asupra celor care sunt în Cristos, cu excepția momentului în care aceștia i-o dau crezând minciunile lui.

Multă dezinformare cu privire la Satan vine de la Hollywood și din alte surse nesănătoase. E imperativ să mergem la Biblie pentru a afla adevărul cu privire la acest lucru și la alte chestiuni. Biblia ne spune clar că Satan există și ne dă indicații despre cum acționează. Nu avem motive să fim intimidați de Satan, din moment ce puterea lui e infinit inferioară puterii lui Dumnezeu, dar Biblia ne învață să nu fim naivi în bătălia noastră spirituală (Efeseni 6.10-18). Cheia este să ne supunem lui Dumnezeu și să ne împotrivim Diavolului (Iacov 4.7), știind că Cristos l-a înfrânt pentru totdeauna la cruce și finalul lui Satan – judecata eternă – e asigurat (Apocalipsa 19.20).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există Satan?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries