settings icon
share icon
Întrebare

Ce este evoluția teistă?

Răspuns


Evoluția teistă este unul dintre trei concepte majore cu privire la originea vieții. Celelalte două sunt evoluția ateistă (în mod obișnuit cunoscută ca evoluția darwiniană și evoluția naturalistă) și creația specială.

Evoluția ateistă spune că nu există Dumnezeu și că viața a apărut în mod natural din elemente de bază preexistente fără viață, sub influența legilor naturale (cum este gravitatea etc.), cu toate că originea acestor legi naturale nu este explicată. Creația specială spune că Dumnezeu a creat în mod direct viața, fie din nimic, fie din materiale preexistente.

Evoluția teistă spune unul dintre două lucruri. Prima opțiune este că există un Dumnezeu, dar că El nu a fost implicat în mod direct în originea vieții. El poate să fi creat elementele de bază, poate să fi creat legile naturale, poate să fi creat aceste lucruri cu o eventuală apariție a vieții în minte, dar, la un moment dat, mai înainte de apariția acesteia, El S-a retras și a lăsat ca creația Lui să preia controlul. A lăsat-o să facă ceea ce face, orice ar fi acel lucru și, în cele din urmă, viața a apărut din materiale lipsite de viață. Acest punct de vedere este asemănător cu evoluția ateistă prin faptul că presupune o origine naturalistă a vieții.

A doua alternativă a evoluției teiste este aceea că Dumnezeu nu a înfăptuit doar unul sau două miracole pentru a produce originea vieții așa cum o știm cu toții. Minunile Lui au fost constante. El a condus viața pas cu pas pe o cale care a dus-o de la o simplitate primară, la complexitatea contemporană, în mod asemănător arborelui vieții întocmit de Darwin (peștii au dat naștere amfibienilor, care au dat naștere reptilelor, care au dat naștere păsărilor și mamiferelor etc.). Acolo unde viața nu a fost în stare să evolueze în mod natural (cum ar putea un membru de reptilă să evolueze într-o aripă de pasăre în mod natural?), Dumnezeu a intervenit. Acest punct de vedere este asemănător cu creația specială prin faptul că Dumnezeu a acționat supranatural într-o măsură, pentru a produce viața așa cum o știm.

Sunt numeroase deosebiri între perspectiva biblică a creației speciale și perspectiva evoluției teiste. O deosebire semnificativă privește vederile total diferite asupra morții. Evoluționiștii teiști înclină să creadă că pământul este vechi de miliarde de ani și că coloana geologică ce conține registrul de fosile reprezintă perioade lungi de timp. De vreme ce omul nu apare decât târziu în registrul fosilifer, evoluționiștii teiști cred că multe creaturi au trăit, au murit și au dispărut cu mult înainte de venirea întârziată a omului. Acest lucru înseamnă că moartea a existat cu mult înaintea lui Adam și a păcatului său.

Creaționiștii biblici cred că pământul este relativ tânăr și că registrul fosilifer s-a depus în timpul și după potopul lui Noe. Așezarea stratelor se crede că a avut loc datorită selecționării hidrologice și a lichefierii, ambele fiind fenomene observate. Acest lucru plasează registrul fosilifer și moartea și carnagiul pe care acesta îl descrie la sute de ani după păcatul adamic.

O altă deosebire semnificativă între cele două poziții este felul în care este citită cartea Genesa. Evoluționiștii teiști tind să fie de acord fie cu teoria zi-eră sau cu teoria figurativă, ambele fiind interpretări alegorice ale săptămânii creației din Genesa 1. Creaționiștii care susțin un pământ tânăr aderă la interpretarea literală a unei zile de 24 de ore în citirea capitolului 1 din Genesa. Ambele vederi ale evoluției teiste sunt defectuoase din perspectiva creștină prin faptul că nu se aliniază cu relatarea creației din Genesa 1.

Evoluționiștii teiști cred într-un scenariu darwinian în care au evoluat stelele, apoi sistemul nostru solar, apoi pământul, apoi plantele și animalele și, în cele din urmă, omul. Cele două puncte de vedere ale evoluției teiste nu cad de acord cu privire la rolul pe care L-a avut Dumnezeu în derularea evenimentelor, dar în general sunt de acord cu cronologia darwiniană. Această cronologie este în conflict cu relatarea creației din Genesa. De exemplu, Genesa capitolul 1 spune că pământul a fost creat în prima zi și că soarele, luna și stelele nu au fost create până în ziua a patra. Unii susțin că formularea din Genesa sugerează că soarele, luna și stelele au fost de fapt create în ziua întâi, dar că nu au putut fi văzute prin atmosfera pământului până în ziua a patra, ducând la plasarea lor în ziua a patra. Acest lucru este puțin forțat, devreme ce relatarea din Genesa este foarte clară cu privire la faptul că pământul nu a avut atmosferă până în ziua a doua. Dacă soarele, luna și stelele ar fi fost create în prima zi, ar fi trebuit să fi fost vizibile în ziua întâi.

De asemenea, relatarea din Genesa spune în mod clar că păsările au fost create împreună cu creaturile marine în ziua a cincea, în timp ce animalele terestre nu au fost create decât în ziua a șasea. Acest lucru este în opoziție totală cu punctul de vedere darwinist că păsările au evoluat din animale terestre. Relatarea biblică spune că păsările au precedat animalele terestre. Vederea evoluției teiste spune exact opusul.

Unul dintre cele mai nefericite curente din creștinismul modern este cel al reinterpretării Genesei, pentru a se potrivi cu teoriile evoluționiste. Mulți învățători ai Bibliei și apologeți binecunoscuți au cedat în fața evoluționiștilor și au ajuns să creadă că aderarea la o interpretare literală a Genesei este oarecum în detrimentul credibilității creștinilor. Din contră, evoluționiștii își pierd respectul pentru cei a căror credință în Biblie este atât de slabă, încât sunt gata să o compromită rapid. Deși numărul adevăraților creaționiști poate fi în scădere în mediul academic, câteva organizații credincioase, cum este Răspunsuri în Genesa, Societatea Cercetării Creației și Institutul Pentru Cercetarea Creației au afirmat că Biblia nu numai că este compatibilă cu știința reală, ci afirmă că niciun cuvânt din Biblie nu a fost contrazis de știința adevărată. Biblia este Cuvântul viu al lui Dumnezeu, care ne-a fost dat de către Creatorul Universului și descrierea Lui a felului în care a creat Universul nu este compatibilă cu teoria evoluției, nici măcar cu o înțelegere „teistă” a evoluției. English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este evoluția teistă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries