settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot contribui la evanghelizarea mondială?

Răspuns


Evanghelizarea mondială este mandatul creștin de la Isus cunoscut sub numele de Marea Trimitere. Inima lui Dumnezeu pentru evanghelizarea lumii se găsește în Matei 28:19, care spune: "Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului." Pe măsură ce lumea devine mai accesibilă, acest mandat este mai ușor de îndeplinit. Călătoriile cu avionul, sateliții și internetul au făcut posibilă evanghelizarea unei părți mai mari a lumii decât oricând. Isus i-a lăsat această instrucțiune fiecărui credincios care pretinde că Îl urmează, așa că este important să găsim modalități de a ne supune acesteia.

În cele ce urmează, iată câteva modalități prin care fiecare creștin poate fi implicat în evanghelizarea mondială:

1. Evanghelizarea personală. Când ne concentrăm asupra nevoilor lumii, este ușor să ignorăm lumea din fața ușii noastre. În timp ce evanghelizarea Africii, Indiei și Chinei este de o importanță vitală, facerea de ucenici din vecinii și colegii noștri de muncă este la fel de valoroasă. Din păcate, în lumea noastră postmodernă, națiuni precum Statele Unite, care odinioară aveau o mare considerație pentru Biblie, au produs o nouă generație care nu știe aproape nimic despre lucrurile lui Dumnezeu. Segmente întregi ale culturii occidentale sunt la fel de păgâne ca triburile din lumea a treia. Dacă nu vedem câmpul de misiune în propriile noastre curți, probabil că nu vom avea motivația de a contribui la evanghelizarea în întreaga lume. Evanghelizarea mondială începe în propriile noastre comunități.

2. Rugăciunea. Misionarii și pastorii indigeni au nevoie de rugăciunile noastre. Nevoile fizice, pericolele care amenință viața, precum și singurătatea sunt toate părți foarte reale ale renunțării la propria viață pentru a asculta de Marea Trimitere. Comitetele de misiune ajută, dar un strigăt comun de pe câmpul de misiune este "Nu ne uitați!" În special pentru cei care muncesc în zone ostile sau împotrivitoare la Evanghelie, rugăciunea este extrem de importantă. Când ne rugăm pentru cei implicați în evanghelizarea mondială, Îl putem ruga pe Domnul să îi încurajeze (2 Tesaloniceni 2:16-17), să le asigure hrana (Filipeni 4:19), să le dea îndrăzneală în prezentarea Evangheliei (Efeseni 6:20) și să deschidă inimile ascultătorilor lor la adevărul lui Dumnezeu (Fapte 16:14; Efeseni 1:18). Ne putem ruga ca ei să nu obosească în faptele bune (2 Tesaloniceni 3:13) și să persevereze în chemarea lor înaltă (Filipeni 3:14).

3. Sprijin financiar. Donațiile pentru misiuni sunt o parte vitală a evanghelizării mondiale. Niciodată nu au existat atât de multe modalități de a contribui financiar la oamenii și organizațiile din prima linie a evanghelizării. Pentru a se dedica cu normă întreagă slujirii, misionarii și lucrătorii indigeni au nevoie de sprijin financiar din partea celor a căror chemare este să trimită, nu să meargă. Înainte de a oferi sprijin financiar, este important să cercetezi persoana sau organizația responsabilă pentru utilizarea banilor, deoarece unele sunt mai demne de încredere decât altele. Atunci când alegi un efort de evanghelizare pe care să îl sprijinești, caută aprobări de renume, longevitate în domeniu și declarații financiare deschise. Citește declarațiile de credință, află procentul dedicat lucrării efective, spre deosebire de strângerea de fonduri sau cheltuielile generale, și găsește mărturii verificabile ale altor persoane asociate cu lucrarea respectivă. Isus a fost susținut financiar de cei care au crezut în El (Luca 8:2-3), iar Pavel nu s-a sfiit să mustre bisericile care nu dădeau suficient pentru a susține lucrarea lui Dumnezeu în mijlocul lor (1 Corinteni 9:11-14; 16:17; Galateni 6:6).

4. Implicarea online. Datorită extinderii internetului, există din ce în ce mai multe oportunități de a ne implica în misiunile mondiale din confortul propriei case. Majoritatea organizațiilor evanghelistice/umanitare importante au site-uri web care oferă o serie de posibilități de sprijin. De la scrierea de scrisori pentru pastorii întemnițați până la contribuția cu adevăruri biblice în forumurile de chat, oportunitățile pentru misiunile mondiale nu sunt adesea mai departe de vârful degetelor noastre. GotQuestions.org este o astfel de organizație. Prin intermediul articolelor publicate și al răspunsurilor personale la întrebări, suntem capabili să ajungem la milioane de oameni din întreaga lume cu adevărul lui Dumnezeu. Un pic de navigare va dezvălui zeci de oportunități online care le permit creștinilor dornici să urmeze porunca lui Isus pentru evanghelizarea mondială.

5. Mergi. Pentru unii, chemarea la evanghelizare mondială este profund personală. Pentru a se supune acesteia, ei părăsesc tot ceea ce le este familiar și Îl urmează pe Hristos în ținuturi îndepărtate, adesea la grupuri de oameni care nu au auzit niciodată Evanghelia. Unele organizații misionare se specializează în facilitarea acestei supuneri radicale și trimit misionari instruiți în locuri din care s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. Pentru alții, supunerea față de această chemare poate însemna un angajament pe termen scurt. Echipele de medici, arhitecți și ingineri își iau adesea timp liber din propria viață pentru a-și investi abilitățile în locuri care altfel ar continua să sufere fără ele. Ei fac acest lucru într-un interval de timp limitat, astfel încât să se poată întoarce la posturile lor obișnuite și să continue să își întrețină familiile și lucrările pe care le susțin financiar. Călătoriile misionare pe termen scurt sunt, de asemenea, oportunități pentru persoanele care iau în considerare misiuni cu normă întreagă, permițându-le să experimenteze viața într-o altă cultură și să definească mai precis chemarea lui Dumnezeu în viața lor.

Fiecare dintre aceste oportunități este un mod în care putem contribui la evanghelizarea mondială. Dumnezeu i-a înzestrat pe fiecare dintre copiii Săi în mod diferit și este important să descoperim aceste daruri și să le folosim la maximum în slujba Lui (1 Petru 4:10; 1 Corinteni 12:4). Cu toate acestea, niciunul dintre noi nu poate spune pe bună dreptate: "Evanghelizarea mondială pur și simplu nu este chemarea mea", deoarece este un mandat pe care l-a dat Isus înainte ca El să-i dea cuiva chemări specifice. Evanghelizarea mondială este o instrucțiune universală dată fiecărui urmaș al lui Hristos. Atâta timp cât inima, calendarele și carnetele de cecuri sunt deschise pentru El, El ne va arăta fiecăruia cum putem contribui.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot contribui la evanghelizarea mondială?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries