settings icon
share icon
Întrebare

Este evanghelizarea digitală/evanghelizarea online eficientă?

Răspuns


Evanghelizarea digitală implică utilizarea internetului, a rețelelor de socializare, a aplicațiilor mobile și a site-urilor web pentru a împărtăși mesajul salvării în Isus Hristos, pentru a face ucenici creștini și pentru a promova lucrarea Împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Între 2010 și 2014, unele dintre cele mai mari organizații de evanghelizare din lume, inclusiv Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) și Global Media Outreach (GMO), au început să își mute atenția și resursele de la auditoriile live la evanghelizarea online. Ca urmare, aceste lucrări susțin că au un impact mai mare în întreaga lume decât oricând, avantajul cel mai considerabil fiind capacitatea de a "ajunge la inima oamenilor oricând și oriunde" (Zylstra, S. E., "Evangelism: Discipulează deciziile digitale?" Christianity Today International, 2015, p. 17).

Încă din primele zile ale Bisericii creștine, metodele de evanghelizare s-au adaptat, valorificând toate oportunitățile și mijloacele de comunicare disponibile. Isus a intrat în legătură cu oamenii de la unul la unul (Ioan 3:1-21) și în mulțimi mari (Matei 4:25). Primii ucenici au predicat în sinagogile unde se adunau oamenii (Fapte 13:14-16; 14:1; 17:2; 18:4), pe străzi (Fapte 17:16-34) și în casele oamenilor (Fapte 10:24-25; Luca 5:29). De asemenea, ei au folosit literatură scrisă de mână (Ioan 20:30-31; Luca 1:1-4; Fapte 1:1-2) și scrisori (Coloseni 4:16; 1 Tesaloniceni 5:27) pentru a ajunge în zone îndepărtate și a împărtăși Evanghelia cu un public cât mai larg. În 1 Corinteni 9:19-23, apostolul Pavel și-a conturat strategia de evanghelizare de a folosi toate mijloacele pe care le avea la dispoziție, astfel încât "să-i [salveze], cu orice preț, pe unii. Pe toate le [făcea] de dragul Evangheliei" (versetele 22-23, NTR).

Până în secolul al XV-lea, cea mai mare parte a evanghelizării se făcea prin predicare, învățare și mărturie personală. Cu toate acestea, odată cu inventarea și avansarea tiparniței, evanghelizarea creștină s-a revoluționat, punând în cele din urmă cărți, Biblii, broșuri și alte materiale și reviste creștine în mâinile oamenilor alfabetizați din întreaga lume. Descoperirile electronice mai recente au lărgit și mai mult domeniul în care creștinii pot folosi radioul, televiziunea și filmele pentru a răspândi Evanghelia. Astfel, cu progresele tehnologice de astăzi, este ușor de înțeles de ce evanghelizarea digitală a devenit o tendință populară în strategiile creștine de evanghelizare.

În prezent, mai mulți oameni sunt online decât oricând înainte. Aproximativ 5 miliarde - 66% din populația lumii - utilizează internetul zilnic (www.statista.com/statistics/273018/number-of-internet-users-worldwide/, accesat la 11/6/23). Americanul mediu petrece aproximativ șapte ore pe zi online. Dacă dorim să ajungem la oamenii de astăzi, este logic să includem resursele digitale în eforturile noastre de evanghelizare.

Isus le-a poruncit urmașilor Săi: "Faceți ucenici din toate neamurile." (Matei 28:19) Potențialul nostru de a îndeplini Marea Trimitere a crescut exponențial prin utilizarea internetului, permițându-le credincioșilor să intre în contact cu oameni aproape oriunde în lume, chiar și în cele mai închise națiuni. Un beneficiu suplimentar al evanghelizării online este faptul că aceasta costă mai puțin decât majoritatea celorlalte acțiuni de evanghelizare. În 2015, GMO a raportat că a cheltuit mai puțin de cinci cenți pentru fiecare expunere digitală a Evangheliei (www.christianitytoday.com/ct/2015/march/do-digital-decisions-disciple.html, accesat 11/14/23).

Cu toate acestea, mulți creștini cred că întâlnirile față în față, cum ar fi mărturia din ușă în ușă, predicarea pe stradă, cruciadele evanghelistice live, serviciile religioase sau orice metodă de evanghelizare individuală, bazată pe relații, este mai eficientă decât evanghelizarea digitală, deoarece astfel de abordări permit legături personale, continuitate și sprijin pentru ucenicie. Cei care se opun evanghelizării online spun că acceptarea lui Hristos prin apăsarea unui buton poate duce la așteptări false cu privire la mântuire și la relația cuiva cu Dumnezeu. Convertiții pot fi lipsiți de modele fizice și de un sentiment de comunitate și legătură cu Trupul lui Hristos.

Majoritatea lucrărilor care adoptă evanghelizarea digitală recunosc limitele internetului. Web-ul mondial este doar un instrument pe care Dumnezeu l-a dat credincioșilor pentru a ajunge la cei pierduți. Biserica locală - Trupul lui Hristos - este, a fost și va fi întotdeauna nucleul creștinismului. Nu putem prospera ca credincioși în izolare. Creștinii au nevoie de părtășie regulată, reală, zilnică, cu alți credincioși, pentru a crește spiritual și pentru a persevera în credință (Evrei 10:24-25). Evanghelizarea online poate câștiga eficient pe cineva pentru Domnul, dar părtășia autentică cu alți membri ai Trupului lui Hristos este calea spre ucenicie și maturitate creștină.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Este evanghelizarea digitală/evanghelizarea online eficientă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries