Întrebare
Care este metoda biblică de evanghelizare?
Răspuns
Atunci când încerci să decizi cum să Îl împărtășești pe Hristos cuiva, punctul de plecare ar trebui să fie același cu cel al lui Ioan Botezătorul și al lui Isus Însuși. Matei 3:2 ne spune că Ioan și-a început slujirea cu cuvintele: "Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape." Pocăința se referă la o "schimbare a minții", ceea ce implică întristare pentru greșelile din trecut (2 Corinteni 7:10), un sentiment profund al răului păcatului ca fiind comis împotriva lui Dumnezeu (Psalmul 51:4) și o decizie conștientă de întoarcere de la păcat la Dumnezeu. Primele cuvinte rostite de Isus când Și-a început lucrarea publică au fost identice cu cele ale lui Ioan (Matei 4:17).
Evanghelizarea biblică - Vestea bună și vestea rea
Cuvântul "evanghelie" înseamnă "veste bună". În timp ce mulți creștini bine intenționați își încep eforturile de evanghelizare cu vestea bună a iubirii lui Dumnezeu pentru omenire, acest mesaj este pierdut de necredincioși, care trebuie mai întâi să se confrunte cu amploarea veștilor rele. În primul rând, omul este separat de un Dumnezeu sfânt și neprihănit prin păcat. În al doilea rând, Dumnezeu urăște păcatul și este „un Dumnezeu care Se mânie în orice vreme" (Psalmul 7:11). În al treilea rând, moartea și judecata sunt inevitabile (Evrei 9:27). În al patrulea rând, omul este total incapabil să facă ceva în legătură cu această situație. Până când nu este prezentată întreaga amploare a acestei vești proaste, vestea bună nu poate fi comunicată eficient.
Evanghelizarea biblică - Sfințenia lui Dumnezeu
Ceea ce lipsește din multe evanghelizări moderne este sfințenia lui Dumnezeu. În vedenia lui Isaia cu cerul, sfințenia lui Dumnezeu este lăudată de serafimii din jurul tronului. Dintre toate atributele lui Dumnezeu pe care le-ar fi putut lăuda, sfințenia Sa - nu iubirea Sa - a fost cea despre care au cântat. "Strigau unul la altul și ziceau: «Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul oștirilor! Tot pământul este plin de mărirea Lui!»" (Isaia 6:3) Când înțelegem cât de sfânt este Dumnezeu, putem începe să înțelegem ura Sa față de păcat și mânia Sa dreaptă împotriva păcătoșilor. Zaharia 8:16-17 și Proverbele 6:16-19 descriu păcatele pe care Dumnezeu le urăște - mândria, minciuna, uciderea, mărturia mincinoasă, cei care stârnesc probleme și cei care au răul în inimă. Ne îngrozim la ideea că Dumnezeu urăște cu adevărat, pentru că ne este mai ușor să-L vedem ca pe un Dumnezeu al iubirii, ceea ce El este cu siguranță. Dar ura Lui este reală și arde împotriva răului (Isaia 5:25; Osea 8:5; Zaharia 10:3).
Persoana nemântuită se află în pericolul de moarte al mâniei Dumnezeului sfânt, așa cum ne amintește Evrei 10:31: "Grozav lucru este să cazi în mâinile Dumnezeului celui Viu!" Un necredincios este separat de Dumnezeu prin păcatul său, pe care Dumnezeu îl urăște, și nu poate face nimic în această privință. Natura lui este coruptă și căzută și este "mort în fărădelegi și păcate" (Efeseni 2:1), fără nicio speranță de a se răscumpăra. El nu se poate salva singur, în ciuda intențiilor sau a faptelor bune (Romani 3:20). Fiecare faptă bună pe care omul crede că o poate face este ca "o haină mânjită" în ochii lui Dumnezeu (Isaia 64:6). Niciun fel de trăire bună nu ne va face acceptabili în ochii lui Dumnezeu, deoarece standardul este sfințenia, fără de care nimeni nu-L va vedea pe Dumnezeu (Evrei 12:14).
Evanghelizarea biblică - Mântuirea prin Isus Hristos
Dar acum vine vestea cea bună. Ceea ce omul nu a putut face pentru a se salva, Dumnezeu a realizat pe cruce. Isus a schimbat natura Sa neprihănită și sfântă cu natura noastră păcătoasă, astfel încât să putem sta în fața lui Dumnezeu complet curați și puri, noi creații cu vechea natură păcătoasă dispărută pentru totdeauna (2 Corinteni 5:17-21). Dumnezeu a oferit jertfa perfectă pentru păcatul nostru, nu pentru că am fi meritat-o sau am fi câștigat-o, ci datorită dragostei, harului și milei Sale (Efeseni 2:8-9). Doar cei a căror natură a fost schimbată pot scăpa de mânia lui Dumnezeu și pot trăi în lumina iubirii și a îndurării Sale. Dacă credem aceste lucruri și ne angajăm viața să-L urmăm pe Hristos prin credință, vom trăi veșnic cu El în fericirea și gloria cerului. Aceasta este într-adevăr o veste bună.
Evanghelizarea biblică începe cu rugăciunea pentru călăuzirea Duhului Sfânt în mărturie, uși deschise de oportunități și o înțelegere clară a veștii rele a păcatului și a mâniei și a veștii bune a dragostei, a harului, a îndurării și a credinței.
English
Care este metoda biblică de evanghelizare?