settings icon
share icon
Întrebare

Ce este evanghelismul?

Răspuns


Evanghelismul este un termen oarecum general folosit pentru a descrie o mișcare din cadrul protestantismului care e caracterizată prin evidențierea faptului de a avea o relație cu Isus Cristos. Relația aceasta începe când o persoană primește iertarea lui Cristos și e renăscută din punct de vedere spiritual. Cei care subscriu acestui crez sunt numiți evanghelici.

Cuvântul evanghelism derivă din cuvintele grecești euangelion, care înseamnă „veste bună”, și euangelizomai, care înseamnă „a proclama ca veste bună”. Această veste bună este că „Cristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi, că a fost îngropat și a înviat a treia zi, după Scripturi, și că S-a arătat lui Chifa, apoi celor doisprezece” (1 Corinteni 15.3b-5). Vestea aceasta bună, care este Evanghelia lui Cristos, și predicarea ei sunt fundamentele evanghelismului.

Rădăcinile evanghelismului se trag din Reforma Protestantă, în timpul căreia Biblia le-a fost adusă maselor. Adevărurile biblice neglijate anterior au fost redescoperite și împărtășite altora. Totuși, numai odată cu marile treziri din secolele XVIII și XIX din Europa și din America a început cu adevărat evanghelismul să se manifeste ca o mișcare. Așa cum s-a întâmplat în timpul Reformei, mișcarea evanghelică și focalizarea ei pe a avea o relație personală cu Isus Cristos au reînvigorat interpretarea și aplicarea cu acuratețe a Cuvântului lui Dumnezeu. Acest lucru a continuat până în prezent, deși termenul a ajuns să fie folosit și aplicat greșit.

În mod tradițional, evanghelismul a fost conservator sub aspect teologic. Însă acest lucru a devenit tot mai puțin distinct. Aplicarea curentă a termenului nu mai e limitată la creștinii născuți din nou în mod real și nici la cei considerați conservatori sau fundamentaliști. De fapt unii pur și simplu echivalează evanghelismul cu protestantismul în sine, cel liberal sau de alt fel. Din păcate, evanghelismul acum e cel mai adesea echivalat cu politica conservatoare. Cu toate că o concepție creștină evanghelică despre lume va avea adesea ca rezultat vederi politice conservatoare, politica în mod sigur nu e punctul central al adevăratului evanghelism.

Așadar, definiția evanghelismului variază în ochii lumii. Totuși, adevărata inimă a evanghelismului este proclamarea mesajului Evangheliei atât în cuvinte, cât și în fapte. Pentru un creștin evanghelic nu există chemare mai înaltă decât a trăi și a împărtăși acest mesaj și adevărul despre dragostea Dumnezeu.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este evanghelismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries