settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre eutanasie?

Răspuns


Problema eutanasierii poate fi una foarte dificilă. Există două părți care sunt dificil de adus în echilibru. Pe de o parte, nu dorim să luăm viața cuiva în mâinile noastre și să o sfârșim prematur. Pe de altă parte, care este punctul în care lăsăm ca cineva să moară și nu mai acționăm în niciun fel pentru a-i păstra viața?

Adevărul principal care duce la concluzia că Dumnezeu este împotriva eutanasierii este acela al suveranității Sale. Știm că moartea fizică este inevitabilă (Psalmul 89:48; Evrei 9:27). Totuși, Dumnezeu este singurul suveran peste când și cum trebuie să vină moartea unui om. Iov mărturisește în Iov 30:23 că „știu că mă duci la moarte, în locul unde se întâlnesc toți cei vii”. Eclesiastul 8:8a declară: „Omul nu este stăpân pe suflarea lui ca s-o poată opri și n-are nicio putere peste ziua morții.” Dumnezeu are ultimul cuvânt referitor la moarte (vezi și 1 Corinteni 15:26, 54-56; Evrei 2:9, 14-15; Apocalipsa 21:4). Eutanasierea este calea omului care încearcă să încalce autoritatea lui Dumnezeu.

Moartea este eveniment natural. Uneori Dumnezeu îngăduie ca o persoană să sufere îndelungat înainte de a muri; alteori, suferința unei persoane este scurtată. Nimeni nu se bucură de suferință, dar acest lucru nu ne dă dreptul de a stabili că o persoană este pregătită să moară. Dumnezeu Își descoperă adesea scopul Său prin suferința persoanei. „În ziua fericirii fii fericit, și în ziua nenorocirii gândește-te că Dumnezeu le-a făcut și pe una și pe cealaltă…” (Eclesiastul 7:14). Romani 5:3 ne învață că necazurile aduc răbdare. Lui Dumnezeu Îi pasă de cei care strigă după moarte pentru încheierea suferințelor lor. Dumnezeu oferă un scop oricărei vieți până în ultimul moment. Doar Dumnezeu știe ce e cel mai bine, iar timpul Său, chiar și în privința morții, este desăvârșit.

În același timp, Biblia nu ne poruncește să facem tot ceea ce putem pentru a păstra un om în viață. Dacă o persoană este ținută în viață doar cu ajutorul aparatelor, nu este imoral să oprim aparatele și să-i permitem persoanei să moară. Dacă o persoană a fost într-o stare vegetativă pentru o perioadă lungă de timp, înlăturarea aparatelor/tuburilor care mențin trupul în viață nu reprezintă o ofensă la adresa lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu dorește să mențină viața unei persoane, El este capabil să facă aceasta fără ajutorul tuburilor pentru hrănire și/sau aparatelor.

Luarea unei decizii în acest domeniu este foarte dificilă. Nu este niciodată ușor să-i soliciți unui medic să oprească aparatele care țin în viață trupul cuiva drag. Nu trebuie să căutăm să curmăm viața unui om în mod prematur, însă, în același timp, nu trebuie să ajungem la măsuri extreme pentru a păstra viața acestuia. Cel mai bun sfat pentru oricine care trebuie să ia o astfel de decizie este să-I ceară înțelepciune lui Dumnezeu (Iacov 1:5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre eutanasie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries