settings icon
share icon
Întrebare

Ce este etica creștină?

Răspuns


Etica creștină este bine rezumată în Coloseni 3:1-6: „Dacă, deci, ați înviat împreună cu Hristos, să umblați după lucrurile de sus, unde Hristos șade la dreapta lui Dumnezeu. Gândiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ. Căci voi ați murit, și viața voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. Când Se va arăta Hristos, viața voastră, atunci vă veți arăta și voi împreună cu El în slavă. De aceea, omorâți mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăția, patima, pofta rea și lăcomia, care este o închinare la idoli. Din pricina acestor lucruri vine mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultării.”

Fiind mai mult decât o simplă listă cu ce trebuie sau nu trebuie făcut, Biblia ne dă instrucțiuni detaliate referitor la cum trebuie să trăim. Biblia este tot ce avem nevoie să știm despre cum să ne trăim viața creștină. Totuși, Biblia nu acoperă în mod explicit fiecare situație cu care ne vom confrunta în viață. Cum este, deci, suficientă pentru toate dilemele etice cu care ne confruntăm? Aici intervine etica creștină.

Știința definește etica ca un „set de principii morale, studiul moralității”. Așadar, etica creștină ar cuprinde principiile derivate din credința creștină după care acționăm. În timp ce Cuvântul lui Dumnezeu nu acoperă fiecare situație prin care trecem de-a lungul vieții, principiile sale ne oferă standarde după care să ne conducem viața în situațiile în care nu avem instrucțiuni explicite.

De exemplu, Biblia nu spune nimic explicit legat de folosirea drogurilor, dar, bazat pe principiile pe care le învățăm din Scriptură, putem ști că acest lucru este greșit. Cu siguranță Biblia ne spune că trupul este templul Duhului Sfânt și că trebuie să Îl onorăm pe Dumnezeu cu el (1 Corinteni 6:19-20). Cunoscând ceea ce fac drogurile trupurilor noastre – afecțiunile pe care le produc diverselor organe –, știm că prin folosirea lor distrugem templul Duhului Sfânt. Acest lucru cu siguranță nu Îl onorează pe Dumnezeu. Biblia ne spune, de asemenea, că trebuie să ascultăm de autoritățile pe care Dumnezeu le-a instaurat (Romani 13:1). Prin faptul că drogurile sunt ilegale, prin folosirea lor nu ne supunem autorităților. Acest lucru înseamnă că dacă folosirea drogurilor ar fi legalizată, am putea să le luăm? Nu fără a încălca primul principiu.

Folosind principiile pe care le găsim în Scriptură, creștinii pot determina cursul etic pentru orice situație. În unele cazuri va fi simplu, cum sunt regulile pentru viața creștină pe care le găsim în Coloseni capitolul 3. În alte cazuri, însă, trebuie să „săpăm” puțin. Cel mai bun mod de a face aceasta este să ne rugăm în timp ce citim Cuvântul lui Dumnezeu. Duhul Sfânt locuiește în fiecare credincios, iar parte a rolului Său este să ne învețe cum să trăim: „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl, în Numele Meu, vă va învăța toate lucrurile și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu” (Ioan 14:26). „Cât despre voi, ungerea, pe care ați primit-o de la El rămâne în voi, și n-aveți trebuință să vă învețe cineva; ci, după cum ungerea Lui vă învață despre toate lucrurile și este adevărată, și nu este o minciună, rămâneți în El, după cum v-a învățat ea” (1 Ioan 2:27). Deci, când ne rugăm cu Scriptura, Duhul ne va conduce și ne va învăța. El ne va arăta principiile în care să stăm în legătură cu orice situație.

În timp ce Cuvântul lui Dumnezeu nu acoperă fiecare situație cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi, este atotsuficient pentru viața creștină. Legat de majoritatea lucrurilor, putem vedea ce spune Scriptura și să urmăm drumul bazându-ne pe aceasta. Legat de întrebările etice, în care Scriptura nu ne dă instrucțiuni explicite, trebuie să căutăm principiile care pot fi aplicate pentru situația respectivă. Trebuie să ne rugăm cu Scriptura și să ne deschidem în fața Duhului Său. Duhul ne va învăța și ne va ghida prin Biblie pentru a găsi principiile pe care să ne fundamentăm, astfel încât să trăim așa cum ar trebui să trăiască un creștin.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este etica creștină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries